Boldog halálnapot! / Happy Death Day [2017]

Tree az egyetem hivatalos hülyepicsája: másnaposan ébred egy ismeretlen srác szobájában, semmibe veszi a fiút, akivel egyszer randizott, a szobatársától születésnapjára kapott muffint a kukába hajítja, az apjával való közös vacsorára egyszerűen nem megy el: és így tovább. Nagyképű, öntelt csaj, akinek ez a születésnap egyéb meglepetéseket is tartogat: este egy babamaszkos idegen meggyilkolja. Tree azonban másnap ugyanabban a szobában ébred, és ugyanaz a nap veszi kezdetét előröl.


A Happy Death Day nagyon könnyen lehetett volna egy semmilyen próbálkozás: a formula nem újszerű, hiszen többek között az Idétlen időkig (meg is említik a filmben), a Forráskód, vagy A holnap határa is ugyanezzel a sémával dolgozott. Szerencsére nem pusztán arról van szó, hogy ezúttal horror köntösbe csomagolták ezt a sztorit, de még egy komikus érával is megspékelték. Így lesz a végeredmény egy horror-vígjáték, amely tény és való, hogy lehetett volna félelmetesebb és viccesebb, de még így is egy üde kikapcsolódás.

Van új a nap alatt, mert egyrészt nem kell attól tartani, hogy újra és újra ugyanazokat az eseményeket kell végignézni: persze vannak ennek a sémának kötelező, megkerülhetetlen elemei, ezeket mind le is tudja a film, de volt annyira kreatív, hogy újítson eleget - itt jegyezném meg, hogy a játékidő közepére időzített montázs az "elszúrt" napokról valami zseniális.


És ugye itt van a főhősnő, akire ráfér egy kiadós jellemfejlődés, ezt már a film kb. második percében elkönyveljük magunkban. Szerencsére meg is kapja: eleinte ő az a csaj, akit az old scholl slasher-horrorokban kötelező elhalálozási adalékként raktak bele, ám a Happy Death Day végére ő lesz az, akivel nem is kicsit tudunk szimpatizálni. És ez a folyamat még csak nem is valami légből kapott, elhadart badarság. Megalapozott, és tényleg súlya van. Ezért pedig nem lehetünk elég hálásak a filmnek.

Ahogyan azért sem, hogy a gyilkos kilétével kapcsolatban folyamatosan félre vagyunk vezetve. Kiváló módon műveli ezt a film, és a végén tényleg ér minket némi meglepetés.

Mint mondottam: kicsit erősebb humor, magasabb parafaktor, esetleg némileg több liter művér jót tett volna neki, de mindezektől eltekintve egy piszkosul szórakoztató film lett a Happy Death Day. Úgy tűnik, tavaly nagyon a helyére került a horror-vígjáték szcéna, ugyanis a Better Watch Out, valamint a The Babysitter mellé ez a film is bőven oda tehető, talán még jobb is náluk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]