You're Next [2011]

Sajnos Adam Wingard messze nem akkora zseni, mint azt sokan gondolják róla. Oké, a V/H/S-ben bebizonyította, hogy rövid szegmensekkel megállja a helyét, ahogyan a The Guest is egy (talán véletlenül) nagyon eltalált film volt, de ne feledkezzünk meg a szánalmas Blair Witch folytatásról, amely köré nagyobb hűhát kerítettek a titkolózással, mint amekkorát a végső bumm szólt.


És a You're Next, amely egyszerre home invasion és slasher. Nem mondom, hogy nem készülnek manapság is gyöngyszemek hasonló volumenű filmekből, de minden erőlködés ellenére (már ha volt olyan) Wingard egy sima középszert rittyentett össze, amelyben halványan megcsillanni látszik ugyan a tisztelgés a régi korok horrorjai előtt, ám a végeredmény csupán egy 'tizenkettő egy tucat' film.

A szép, nagy család hosszú idő után újra összejön, hogy gazdag szüleik isten háta mögötti birtokán eltöltsenek egy hétvégét. A bajok a vacsoránál kezdődnek, valaki, vagy valakik ugyanis az életükre törnek. A családtagok fogyatkoznak, de szerencsére mindig van egy tökös hősnő, aki felveszi a kesztyűt.

Bár home invasion szintén még csak-csak működik a film, ám slasher szinten maximális csalódás: kreatív halálnemek hiányában vagyunk, pedig ez valahol az alapköve a műfajnak, ez (is) viszi előre a sztorit. Bazi nagy sablon, de régen minden jobb volt, és sajnos ez most is érvényes: a nyolcvanasokban még fontos volt egy slasher-filmnél, ma már mintha ezt elfelejtették volna. A motivációról nem is beszélve: sajnos a gyilkosok szándéka, amikor kiderül, hogy kik is ők és miért ontják a vért, csak egy kegyelemdöfés Wingard filmjében.

Ugyan soha nem a kiemelkedő színészi alakítások miatt szerettük a horrorokat, ez most sincs másképp, bár senki sem botrányosan rossz. Igaz, nem is volt nagyon mit eljátszani. Ha pedig tovább akarnám pakolni a film mérlegének negatív tányérját, ide vennem, hogy legalább húsz perccel hosszabb a kelleténél, és nem, nem kapunk több izgalmat, pattanásig feszült jelenetet.

Oké, az utolsó snitt megmosolyogtat, mert nagyon szemétláda, és szó se róla: nem nézhetetlen darab, de nem emiatt fogunk Wingard-ra emlékezni. Arra ott van a The Guest, vagy a majdani Death Note remake... Ja, várjunk csak, eddig minden esély megvan rá, hogy amiatt se.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

Stephen King: Az / It [1990]