Terror Train [1980]

A Terror Train ahhoz képest, hogy a jól bejáratott slasher-filmek kliséivel dobálózik (természetesen egy homályba bújtatott bosszú film is egyben), mégis sikerül olyan apróságokkal feldobni, hogy ne merüljön feledésbe. Épphogy belecsöppentünk azokba a bizonyos nyolcvanas évekbe, sorban jönnek a jobbnál jobb horrorfilmek, nehéz újat mutatni ebben az időben.


A Terror Train-ben egy csapat, jókedvű fiatal indul bulizni, a partytime már a vonaton elkezdődik. Valaki viszont úgy dönt, sorban lemészárolja a társaságot. A helyzet apropója, hogy beöltözős a buli, szóval rejtélyes sorozatgyilkosunk elég komoly előnyben van. De ki ő? Lehet nem kellett volna pár éve megszivatni azt a szegény srácot? Lehet, hogy ő vesz most véres revánsot?

Már eleve a helyszín jó választás, hiszen hova bújsz egy robogó vonaton? Az egyik fülkébe? A másik kocsiba? Tök mindegy, megszivtad. Arról nem is beszélve, hogy a gyilkos az első áldozatával már a pályaudvaron végzett, felöltötte annak jelmezét, így simán elvegyül úgy, hogy minden gyanú felett áll. Megkezdi tizedelését, miközben a buli szó szerint kezd megdögleni.

Mint mondtam, a sztori voltaképp nyílegyenes, csak az útközben elszórt apróságok dobják fel, de azok pont annyira, hogy ne aludjunk be félúton. Nem kell nagy extrákra számítani, és könnyen lehet, hogy a Terror Train inkább csak a keményebb slasher-fanoknak kedvez, de nekik nagyon. Ami a műfajt még képes kellőképpen feldobni, azok a halálnemek, a gyilkosságok, ezek téren szintén odateszi magát a film. Noha nem itt láthatjuk minden idők legjobb véres jeleneteit, de nem is fordul el a kamera diszkréten, ha a gyilkos lecsap.

Egy nagyon korrekt, másfél órás slasher élmény, se több, se kevesebb. Lehetett volna még fokozni, de el is lehetett volna szúrni. Aki rajong a korszakért, a műfajért, annak erősen ajánlott. Aki unja a sorozatos hentelést, az valószínűleg a felénél kinyomja.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]