Friend Request [2016] - A Facebook-horror

Az egyetemista Laurának különös rajongója lesz az iskolában: Marina, a különc lány, akiről senki nem tud semmit, csuklyáját a fejére húzva tölti egyedül, magányosan a napjait. Miután a Facebookon ismerősök lesznek, Laura már kezdi sejteni, hogy valami nem stimmel: a lánynak ő az egyetlen ismerőse, adatlapja pedig tele van bizarr mozgóképekkel, amelyek rémálomszerű víziókra hasonlítanak. Marina piócaként kezd ragaszkodni hozzá, majd miután tudatosul benne, hogy imádottja finoman szólva is leakarja koptatni, öngyilkosságot követ el, amelyet rögzít a webkameráján. Az igazi furcsaságok pedig ezután következnek.


Az online élet nem lenne rossz horror alapanyag, hasonlóval már az Unfriended is próbálkozott, amikor is sikerült egy egész korrekt filmet összehozni egy szimpla Skype beszélgetésből. Most a Facebook is megkapja a magáét, illetve kapná, ha a Friend Request idővel nem süllyedne le egy mezei tucathorror szintjére. Mert lássuk be, érdekesen indul, még ha hozott anyagból is dolgozik, de az első fele eléggé felkelti az ember érdeklődését, és kíváncsian sasoljuk, hova lyukad ki ez az egész.

Azonban amint lehull a lepel, a misztikum odavész, megkezdődik a szereplők tizedelése, a természetfeletti hatalom pedig átveszi főhősnőnk Facebook-profilja felett az irányítást. A kompromittáló bejegyzéseket törölni nem lehet, ahogyan a profilt sem, így az egész iskola a lány ellen fordul. Minden kiszámíthatóvá válik, pontosan tudjuk, hogyha egy mellékkarakter egyedül marad, akkor a következő percekben nagyon csúnyán fogja végezni. És ha ez nem lenne elég, a Friend Request nem volt rest spórolni a centire belőhető, olcsó ijesztgetésekkel. Egy jump scare itt, még egy ott, te pedig ásítva legyintesz, ha már kettőnél több horrort láttál életedben.


Ha egy földhöz ragadt, mindenféle paranormális katyvasz nélküli sztori kerekedett volna ki, sokkal jobban jártunk volna, így viszont a Friend Request sem lesz más, mint egy 'tizenkettő egy tucat', amely egy idő után le sem tagadhatná, hogy a Körből is jócskán nyúlt, de sajnos messze nem kielégítően, inkább erőltetetten.

Simon Verhoeven első horrorját tette le az asztalra, de reméljük az utolsót is. Sok meglepetéssel nem szolgál, hiába próbálja elhitetni veled az elején, attól, hogy ezt a mézesmadzagot elhúzza előtted, még ne dőlj be neki: a Friend Request egy tipikusan közepes horrorfilm lett a végére, amelyet elnézegetsz egy darabig, de nagyon hamar ráunsz.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]