Kell nekünk az a Vaksötét 2?

Az idei év egyik legerősebb darabja volt a Vaksötét, és nem csak a kritikai elismerést tudhatja maga mögött, de a kasszáknál is szépen teljesített. Érdemes mostantól tényleg odafigyelni Fede Alvarez munkásságára, mert az Evil Dead remake után szintén nem nyúlt mellé. A nagy sikernek hála már be is jelentették a második részt, ezt maga a rendező erősítette meg, konkrét terveik vannak a folytatást illetően, de azért ne igyunk előre a medve bőrére!

Innentől spoiler-veszély azoknak, akik nem látták a filmet.


Ha negatívumot kéne felhoznom, akkor talán a film végét emelném ki, amelynek elég sok befejezése volt, de nem biztos, hogy a legjobbal ért véget. Nem rossz, így is tetszett, sőt, egy kaján vigyor is csúszott az arcomra közben, de ennél egy sokkal szemetebb végkifejletre számítottam. Az öregember tehát megúszta, a lány pedig a kishúgával elrepült Kaliforniába, szóval a sansz a második részre nyitva maradt, de mérlegeljük kicsit, kell-e nekünk egy Vaksötét 2.

Bosszúfilmről lenne szó, az más kérdés, hogy a vak ember hogyan fogja megtalálni a csajt? Hogyan jut el hozzá? Ez az, amit muszáj lesz mindenféle röhejtől mentesen megmagyarázni, és ha ezen túl jutunk, onnantól baj nem lehet: kezdődhet, illetve folytatódhat a hajsza, ahol most már a lány húga is veszélyben van. Ha Alvarezen múlik, az atmoszférával és a tapintható feszültséggel nem lesz probléma, de mindenképp úgy kell felvezetni, hogy az ne legyen erőltetett, izzadságszagú.


Ami miatt még húzom a szám picit, az az, hogyha valami sikeres, akkor egyből folytatni kell. Igen, a régi nóta. Valahol azzal a befejezéssel önálló, egyszeri élményként is működött volna a Vaksötét, és erősen tartok tőle, hogy ebből is franchise lesz. Ugyan korai erről még beszélni, és nem is biztos, hogy van ennyi a film tarsolyában, de elég a Fűrészre gondolni, ahol szintén egy briliáns első rész után megkezdődött a lejtmenet. Ne jussunk el ide, én csak ettől félek.

A folytatás mellett szól, hogy én személy szerint elbírnám viselni, ha valami módon megtudnánk még pluszban ezt-azt a vak ember múltjáról. Legyen az háborús vagy személyes történet, de ha valahogy beleszövik, és ezek az adalékok meghökkentőek, netalántán sokkolóak lennének, az nagyon feldobná az élményt. Nem mellesleg mindig jó egy jó horror-thriller kombót a mozikban látni.

Mindent összegezve: kell nekünk a Vaksötét második része? Egyelőre úgy vagyok vele, hogyha muszáj, akkor jöjjön! Szkeptikusan ugyan, de nyilván megfogom nézni. Jobban örültem volna annak, ha Alvarez más vizekre evez, de ha várom is valamennyire ezt a filmet, azt csakis a rendezője miatt.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]