SOROZAT: Westworld [Pilot] - Már megint feltámad a vadnyugat

SPOILERMENTES!

A 'filmből sorozat' tendencia nem mindig befutó dolog, ennek legjobb példája, amikor Terry Gilliam legendás 12 majmát próbálták tévére adaptálni. Necces próbálkozások ezek, de van, amikor sikerül belenyúlni a tutiba, ahogy most is: Michael Crichton 1973-ban készített western - sci-fi koktélja futott be a HBO égisze alatt, méghozzá Jonathan Nolan gondozásában.


Őszintén szólva én nem láttam az eredeti filmet, azt viszont tudtam, hogy nagyjából miről szól, így a pilot epizód nézése közben nagyon hamar leesett, mire megy ki a játék. Aki azonban teljesen szűz szemmel szeretné bepróbálni, annak nem lövöm le a poént, mert úgy bizony nagyot fog ütni. Maradjunk annyiban, hogy bár maga az alapkoncepció nem egy kimondottan újszerű téma, amiről eddig nem hallhattál sosem, sokkal inkább a gondolatiság az, ami hajta előre és teszi érdekessé a cselekményt.

Mert nem egy "fárasztó nap után nézek valami agykikapcs cuccot" volumenű szériával állunk szemben: a Westworld bizony mélyre megy, lehet róla beszélni, lehet utánagondolni, nem csak a felszínt kapargatja, hiszen egy átgondolt, kiválóan megírt epizóddal indult el. És ha a továbbiakban csak megközelítőleg sikerül tartania ezt a szintet, akkor nagyon örülhetünk. Mind a western, mint a sci-fi rajongók megnyalhatják mind a tíz ujjukat. Külön öröm, hogy a sci-fi vonal tudományos szinten van jelen, ahogy azt én inkább szeretem.


Panasz a látványra sem lehet: mind a jövőben (vagy napjainkban?), mind a vadnyugaton játszódó részek valami irtózatosan gyönyörűek, ehhez nem csak a díszletek, de maga a fényképezés is nagyban hozzájárul. Ahogyan a színészek is kiválóan lettek beválogatva, főleg Ed Harris, aki úgy hozza a genya karaktert, ahogyan azt csak ő tudja. De Jeffrey Wright, Anthony Hopkins vagy Evan Rachel Wood is remekelnek, az egyedüli, aki talán kicsit kilógott nekem, az James Mardsen volt - bár így visszagondolva, ő valahogy mindenhonnan kilóg.

Jonathan Nolan, ha nem is ír tévétörténelmet, de mindenképp egy olyan sorozattal rukkolt most elő, amelyre érdemes odafigyelni, mert nem terem minden bokorban. Kíváncsian várom, merre viszik tovább a történetet. Nézzétek, mert érdemes!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]