Pénzes cápa / Money Monster [2016] - Így csinálj nagyon buta túszejtős filmet!

Lee Gates (George Clooney) tévés szupersztár: műsorában (amely a bejátszásokból ítélve a világ talán legcikibb showja) pénzügyi tippeket ad, tőzsdés lehetőségeket vázol fel nézőinek, mit érdemes megvenni, hogyan érdemes gazdálkodni a nehezen megkeresett anyagiakkal. A gond akkor üt be, amikor az élő adás közepén egy férfi, Kyle (Jack O'Connell) toppan be, pisztolyt szegezve a showmanre. A kamerának forognia kell, különben a fegyver elsül. Bombát szerel Lee-re, és magyarázatot követel, hogy a pénzügyi tanácsokat követve, mégis miért semmizték ki őt?


Nem sűrű alkalom, hogy Jodie Foster filmet rendez, ám ilyenkor egészen felemás élményeket kapunk az amúgy kiváló színésznőtől, akinek nem biztos, hogy a rendezői szék a legalkalmasabb hely. Bár érdekes (ugyanakkor korántsem új keletű) felütéssel indul a Money Monster, mégis szinte minden tényező gondoskodik arról, hogy nagyon hamar elmenjen a kedvünk a látottaktól.

Egy szép világban ez a film egy pattanásig feszült thriller lett volna, ahol a néző levegőt nem tud venni, annyira átjön a vászonról a tettek súlya, a kiszámíthatatlanság, valamint maga az atmoszféra. A Money Monster ehelyett egy bárgyú filmecske lett, ahol minden jóság helyett a ripacskodás, és a semmitmondó jelenetek dominálnak. Hiába történik valami szinte mindig, mégsem kielégítő az eredmény, nagyon hamar felüti a fejét az, hogy Jodie Foster nem egy jó rendező. Sablonos pálfordulások, túlontúl hamar megoldott minikonfliktusok, és realistának nem igazán mondható helyzetek. A kiszámíthatóság egy dolog, de bizonyos helyzetekben ha a film ezt sem képes meglépni, ott már nagyon nagy a baj.


Ahogyan a színészeknél is: George Clooney ugyan jó... lenne, de erre a szerepre bizony nem ő kellett volna. Karaktere túlontúl ripacs hozzá, aki valahol most is vegyítette jól bevált manírjait ehhez a karakterhez, de a kettő valahogy nem állt össze. Nem tudnám kimondottan leszólni, egyszerűen csak félrement a kaszting. Jack O'Connell inkább jó volt, egész pofásan hozta a kiégett, 'mindent egy lapra, lesz ami lesz' gondolkozású srácot, akinek már szinte csak ez az egy lehetősége maradt. További mellékszerepben feltűnik még Julia Roberts, de hát ő no comment ugye.

Mondanám, hogy kár érte, de nem akarok hazudni: túszejtős filmekből van megannyi jó, és bár a Money Monster cselekményében szinte mindig történik valami, ami hajtja előre a film fogaskerekét, sajnos így sem lesz egy önmagát nézető darab. Tipikus középszer, amit elnézeget az ember, ha nincs jobb dolga, de egy idő után már a végét várja, amikor pedig azt megkapja, nem marad benne semmi.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

Top 10: Found Footage filmek

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]