Emlékezz! / Remember [2015] - Az öregember Mementója

Van az a szint, amikor kezdesz besokallni a filmektől. Mindig ugyanaz, lerágott csontok, üres tartalmak és kiszámítható pillanatok. Atom Egoyan filmje ha nem is bővelkedik az újításokban, mégis tökéletes időtöltés azoknak a filmrajongóknak, akik végre értékesen eltöltött másfél órára vágynak ebben a nagy ötlettelenségben.


Zev és Max (Christopher Plummer & Martin Landau) az idősek otthonában tengetik mindennapjaikat. Holokauszt túlélők mindketten. A tehetősebb Max megbízza barátját, szökjön meg és keresse fel azt az Amerikában új életet kezdett SS-tisztet, aki megölte a családját. Minden költségét állja, még egy listát is ad neki a lehetséges személyekről. Zev, a demenciában szenvedő, rossz rövidtávú memóriával megvert öregember útnak indul...

Igen, kicsit tényleg az 'öregember Mementója' a legjellemzőbb a filmre: a folyamatos feledéssel bejárt bosszúhadjárat legalábbis erre enged következtetni. Egy levél, amely folyton emlékezteti hősünket, hogy hol is van, miért is van ott, mit kell tennie. Zev pedig csak megy, nem adja fel, mert tudja, hogy így a helyes. Öreg már, nincs sok mindent vesztenie.


A Remember azonban nem egy tucat popcorn-mozi: a film pontosan annyira lassú, mint emberünk. Jogosan lehet ráfogni, hogy vontatott, de kárpótlásul mindig történik valami, ami az adott pillanatban leköti a figyelmünket. Amikor pedig feszültséget kell teremtenie, az így még inkább erőteljesebbé duzzad, egész konkrétan vágni lehet, te pedig lélegzetvisszafojtva figyeled a képkockákat - esélyed sincs ellene.

A film Christopher Plummer vállán nyugszik főleg, ő az, akit néhány jelenet kivételével mindig nyomon követünk: játéka erőteljes, nagyon passzolt ebbe a filmbe. Amikor kell, akkor kedves öregember, de ha pisztolyt ránt, akkor sem változik hirtelen akcióhőssé. Zseniális, amit itt művel.

Ha ez pedig nem lenne elég, a Remember még egy nagyon kemény gyomrost is tartogat a végére, pedig ha van film, ahol fordulatra (ráadásul ilyenre!) nem számítasz, az pont egy ilyen kaliberű alkotás. Mondhatni, egy szinte tökéletes mozi, az igazi filmrajongóknak.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]