Ház az erdő mélyén / The Cabin in the Woods [2012] - SPOILERES!

SPOILERES!

A Cabin in the Woods egy semmiből jött, igazi horror-csemege volt néhány évvel ezelőtt, amely ha nem is reformálta meg a műfajt, de valahol fityiszt mutatott neki, miközben tisztelgett is annak, sőt: egy egészen más síkra helyezte. A szuperlatívuszok nem véletlenek: Drew Goddard mozija nemcsak, hogy egy igazán egyedülálló élménnyel bír, de remekül bemutatja egy jó horror elkészítésének folyamatát, és cseppet sem úgy, ahogyan azt az ember elsőre elképzeli.


Az alfahím, a ribanc, az okoska, a füves és a szűz elmennek egy erdei faházba. Ismerősen hangzik, ugye? Klasszikus slasher felállás. Azt azonban ők sem tudják, hogy a döntés az ő kezükben volt, amikor lementek a pincébe és elindították a folyamatot. Tudtukon kívül úgy választottak, hogy zombik támadják meg őket. Mert ugye egy irányítócsoport figyeli és kontrollálja minden lépésüket, akik próbálják összehozni a tökéletes horrorfilmet a "lentieknek", akiknek ha nem készül el a hibátlan produkció, akkor nagy baj lesz: a világnak vége.

És ez a Cabin in the Woods legnagyobb bravúrja. Elsőre nem tűnik többnek egy elborult baromságnál, de a "lentiek", azok a bizonyos istenek mi vagyunk. A horror rajongók. Akiknek már elegük van, hogy elcsépelt mozikat kapunk. És ha úgy van, bizony fellázadunk, ők pedig cseszhetik a próbálkozásaikat. Igen, a Cabin in the Woods pontosan ettől válik egyedivé, hogy egy egészen más síkon is értelmezhető, amely alaposan megdobja a komplett filmélményt.


A föld alatti bázison a világ szinte összes szörnye, rémsége megtalálható, saját kis ketrecébe zárva. A farkasember, az őrült bohóc, maszkos gyilkosok, szellemek, és olyan lények, amelyekhez hasonlók talán Lovecraft műveiben találhatók meg. A lista szinte végtelen, az ember összes rémálma egy helyen van. A régi időkből maradtak fenn, hogy a megfelelő pillanatra várva elszabadulhassanak és aprítsák a film főszereplőit.

A film klasszikus felütése hamar átvált valami egészen másba, miközben már javában utalgatnak, hogy itt nem azt kapjuk, amire első blikkre jegyet váltottunk. És amikor tisztázódik a kép, mire is megy ki ez a nagyon gyilkos játék, már csak egy dolgot várunk: hogy ez a sok teremtmény elszabaduljon. Mert bizony minden horror rajongó álma, hogy a megannyi vérengző gyilkos egyszerre rendezzen vérfürdőt. Itt pedig csoroghat a nyálunk, hiszen ez a pillanat is eljön. Ahogyan a homokszem is bekerül a gépezetbe: a film nem sikerül, az istenek pedig mérgesek lesznek. Megvolt a sansz, hogy a végén életbe maradt két főszereplő tisztességesen befejezze azt, amit a "lentiek" elvárnak, de ők úgy döntenek, hogy az emberek után adjanak másoknak is lehetőséget. Azok ott lent pedig nem hagyják annyiban. Ahogyan mi, igazi horror-fanok is gyakran, egyre gyakrabban mondjuk egy másfél órás horrormozi után: "ez bazdmeg elfecsérelt idő volt".


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]