A zátony / The Shallows [2016]

Sajnos kevés olyan horrorfilm üti fel a fejét, amelyben egy teljesen átlagos állat okozza a veszélyt. Legutóbb talán a Backcountry volt, amely igényesebb formában tálalta elénk ezt a koncepciót, pedig Spielberg Cápája óta tudjuk, hogy nem kellenek szellemek, sem baltás gyilkos, hogy az ember veszélyben érezhesse magát.


Édesanyja halála után Nancy (Blake Lively) úgy dönt, hogy elutazik Mexikóba, egy bizonyos öbölbe, hogy egyedül lehessen. Viszi magával szörfdeszkáját, hogy nyugodtan szelhesse a hullámokat. Elé kerül azonban egy bálnatetem, amely természetesen vonzza a cápákat - így nagyon hamar egy elő is kerül, megtámadja a lányt, aki nagy szerencséjére kimenekül egy zátonyra. Vagy szerencsétlenségére? A part körülbelül 200 méterre van tőle, a dagály közeleg, ez a fránya cápa pedig csak nem akar onnan elmenni.

Néhány mellékszereplőt leszámítva ez voltaképp egy one woman show, amolyan vízben rekedt Gravity. Valahogy meg kell menekülni, de semmi nem úgy történik, hogy a hazatérés flottul menjen. Minden és mindenki, akarva-akaratlanul keresztbe tesz a lánynak, akinek nincs sok ideje, de őt bizony nem olyan fából faragták, hogy szépen csendben megvárja, amíg vacsoraként végezi Cápaliéknál.


Az expozíciót viszonylag hamar letudjuk, a gebasz nagyon hamar beüt, és nem, egy percig sincs túlbonyolítva a történet. Az utolsó körülbelül egy órán áll vagy bukik minden, ez pedig igen is-is végeredménnyel vizsgázott. Ugyan érezzük mi is a fenyegető veszélyt, és átérezzük, mennyire kilátástalan a helyzet, hosszú percek mennek el olyan tényezőkre, amelyekről úgyis tudjuk, hogyan végződnek - elvégre ha másképp történne, cirka 40 perc lenne a film. Ezen felül a beleerőltetett családi dráma egy tollvonással kihúzható lett volna. Hogy karakterépítés vagy időhúzás céljából került bele, azt nem tudni, mindenesetre a mindössze 86 perces játékidőt valahogy muszáj volt kitölteni.

Hatalmas bravúrja azonban a filmnek, hogy nem mutogatják túl sokat a cápát. Amikor ott van, akkor ütős a megjelenése, kivéve ha túl közelről mutatják, mert akkor azért kilóg a CGI - és itt vehetjük igazán szemügyre, hogy a Sharknado bármelyik cápája csak kicsivel gyengébb, mint Blake Lively vízi "kedvence". Apropó, Lively maximálisan elviszi a hátán a showt, a filmben pedig próbálták mellőzni a pózerkedős jeleneteket, ez azért többnyire sikerült is. Itt tényleg alakítani kellett, nem pedig csak modellkedni. Ha pedig már a látványnál tartunk, a helyszín gyönyörű, erre pedig nagyon rásegített, hogy szintén gyönyörűen lett fényképezve.

Na de mielőtt nyugtával dicsérnénk a napot, meg kell jegyezni, hogy a film vége egyenesen röhejes. Mindvégig próbáltak a realitás talaján maradni, azonban a finálé egy akkora (bocs, de kimondom) faszság, hogy egyszerűen nem tudtam hova tenni. Sajnálatos, mert ez bizony nagyon lejjebb pontozta a filmet, de mindent összevetve még így is megér egy misét: hol izgalmas, hol kevésbé, de mivel kevés hasonló felütésű film készül, így érdemes rászánni az időt.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]