Exists [2014]

Fiatal, baráti társaság indul lazítani egy erdei faházikóba. Már közel járnak, amikor autójukkal elütnek valamit. Tetem ugyan nincs, de a lökhárító véres, és még egy szőrcsomó is beleakadt. Innentől veszi kezdetét számukra a rémálom, ugyanis valami az életükre tör: ez a valami pedig nem más, mint a legendás Bigfoot.


Eduardo Sánchez mondhatni filmtörténelmet írt az Idegleléssel annak idején, ezt a profizmust azonban azóta sem tudta igazán kamatoztatni. Sokak szerint egyetlen puskaporát lőtte el akkor, azonban az Exists sem egy kimondottan rossz darab, sőt: ha nem is ér fel Sánchez debütáló filmjéhez, egy teljesen korrekt, fogyasztható found footage darab.

Az más kérdés, hogy olyan dolgok, mint a kézikamera használata ezúttal mennyire nem indokolt: egyszerűen csak ott van egyikük kezében végig, mert megakarja örökíteni a kiruccanást. Teszi azt akkor is, amikor más ember messzire hajítaná azt, ami a keze ügyében van, csak, hogy gyorsabban tudjon menekülni. De aki sok ilyen és ehhez hasonló filmet néz, nagy duzzogva, de szemet tud hunyni ez felett, mondván, részletkérdés. Az Exists nagy erénye, hogy igen hamar belecsap a lecsóba. Nem telik el sok idő, mindössze percek, máris veszélyben vannak hőseink, innentől pedig egészen intenzív vizekre evez a film és pár meglepően izgalmas pillanatot is tartogat. Itt azért érezni, hogy Sánchez még mindig ért a hangulat keltéshez, és ha kell, bizony a frászt tudja hozni az emberre.

És nem, a film nem ül le egy percre sem, ahogy bepöccen a motor, nincs megállás. Az pedig csak hab a tortán, hogy még egyfajta magyarázattal is szolgáltak lezárás gyanánt, ami meglepett, hogy egy ilyen volumenű, ráadásul olcsó filmnél még erre is veszik a fáradtságot. Persze nem maradhatnak el klasszikus, horrorfilmes hibák sem, mint például amikor valamiért nagyon (értsd: rohadtul) csendben kéne maradni, inkább azon vitáznak, hogy mindenki maradjon csendben.

Szó sincs róla, hogy elájultam volna tőle, de ha horrorra vágysz és nem fájdul meg a fejed a rángatózó kamerától, 80 percet egész kellemesen el lehet tölteni vele.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Top 10: Kedvenc vígjátékok

Beware the Slenderman: Az internet réme életre kel [2016]