Wolf Creek - A haláltúra [2005]

Háromfős társaság szeli át Ausztráliát, első állomásuk pedig, hogy megnézzék a híres Wolf Creek meteorit-krátert. El is érik céljukat, azonban autójuk bemondja az unalmast. A semmi közepén vannak, 120 kilométerre a következő helyiségtől. Sötétedés után azonban egy arra járó terepjárós férfi, Mick Taylor ajánlja fel segítségét. Viszont más tervei is vannak a fiatalokkal.

Bár a Wolf Creek valós eseményként van tálalva, nem egészen pontosan így történtek a dolgok: az igazsághoz ugyanis hozzátartozik, hogy két hasonló esetet vettek alapul a film készítésekor. Nem kell tehát szóról szóra elhinni, de tény, hogy történtek különös eltűnések Ausztráliában.

Igen, rajongok a kő egyszerű slasher-horrorokért. Ez nálam ilyen perverzió lehet, de sokszor nem kellenek nagy csavarok, hatalmas rémisztgetések, sem libabőrt előidéző atmoszféra: elég, ha egy sorozatgyilkos teszi a dolgát és csökkenti a többi szereplő számát. Nos, a Wolf Creek pont ilyen, ráadásul a minőségibb fajtából.

Bár itt sem találnak fel semmifajta viaszt, minden pontosan úgy megy, ahogy azt várjuk, egész egyszerűen jól van összerakva, ráadásul olyan operatőri munkával megspékelve, hogy le a kalappal. Ausztrália egyszerűen gyönyörű, olyan beállításokkal vagyunk elkényeztetve, hogyha a szemünknek orgazmusa lenne, végig ejakuálta volna a film első felét. Szinte kedvet kapnánk egy kiruccanáshoz, de aztán elérkezünk a Wolf Creek lényegi részéhez, amely minden illúziónkat lerombolja.


Mick Taylor, akiről messziről lerí, hogy valami nem klappol vele. Tipikus redneck figura, igazi vidéki suttyó, harsány természetű, kényelmetlen poénokkal és beszólásokkal, de hőseink (akik ez esetben két lány + egy fiú) csak benne bízhatnak. Majd képszakadás, nem tudni pontosan, mi is történt, de már egy-egy sufniban ébrednek, ahol Mick elkezdi a maga kis perverz játékait. Az is hamar nyilvánvalóvá válik a fiatalok számára - elég csak körbenézniük - hogy a férfi nem ma kezdte a mészárlást.

Persze itt nem áll meg a történet: sikerül megszökni, Mick azonban hamar a nyomukba ered és itt kezd még izgalmasabb lenni a film. Hiába próbálnak túljárni a gyilkos eszén, ő sem most jött le a falvédőről. Lehet, hogy egy igazi tirpák, de annyira azért nem hülye, amit pedig elkezdett, azt márpedig akkor is véghez akarja vinni, még ha ez egyéb áldozatokat is követel.

Mondom: egyszerű, mint a pofon. A klasszikus receptet követi, a rendezés mégis kiemeli az átlagból. Hiszen amint fejest ugrunk a lényegbe, a körmünket rágva izgulunk, egészen a stáblistáig.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Top 10: Found Footage filmek

Top 100 Joint: #30-21.