A falu / The Village [2004]

Valahol a 19. században járunk, egy csendes kis közösség lakóit titokzatos lények tartják rettegésben. A falut körbeölelő erdőben ugyanis rejtélyes teremtmények tanyáznak, így nem tanácsos a fák közé menni. A tiltott szín a piros, erre jönnek a szörnyek. Egyfajta egyezség van a falu lakói és a lények között: senki nem megy a másik területére.

Múltkor a The Visit után úgy döntöttem, végre letudom egy régi hiányosságom M. Night Shyamalan felé, így hosszú-hosszú tologatás után végül terítékre került A falu. Igen, tudtam a csavarról, de nagy meglepetésemre: csak az egyikről volt tudomásom, szerencsére az ennél sokkal gonoszabb fordulatba eddig nem sikerült belefutnom. Rá is csodálkoztam rendesen!

A kis közösség, ahol mindenki boldog. Mindenki ismer mindenkit, nincs pénz, nincsenek ellenségek, teljes a harmónia. A fontosabb dolgokról egy tanács dönt, ha valakinek feltétlenül a városba kell menni, arra ők adhatnak engedélyt, ám ezt rendszerint elutasítják. Mert ugyebár azok a szörnyek mégiscsak ott csatangolnak a környéken. Ebből bizony lehetett volna egy igazán jó misztikus thriller, ám ezt csak félig-meddig sikerült összehoznia a rendező úrnak.

A Hatodik érzékkel berobbant rendező túl volt már egy Sebezhetetlenen, valamint a Jeleket is láthatta a nagyérdemű, amikor A falu bemutatásra került, így nagyjából be lehetett saccolni, hogy bár második két filmje is teljesen jó, de Shyamalan minden bizonnyal ellőtte az egyetlen igazán nagy patronját. A falu alapötlete egészen félelmetes, az más kérdés, hogy ebből bizony nem sikerült egy teljes egészet összekovácsolni. A film elég sok irányba kicsapong, de csak nagyon nehezen áll meg a lábán - legalábbis a játékidő első felében. Szerelem, tragédia, és igen, valahol kellettek ezek ahhoz, hogy végül eljussunk oda, ahova kifutunk, A falu első fele mégiscsak az a bizonyos köldöknézős fajta. A néző figyelmét nehezen tudja magára vonni, kivéve amikor a titokzatos szörnyekről van szó, ám a falu lakói rendszerint elintézik annyival, hogy "akikről nem beszélünk".

Ellenben a film elején csak lestem, hogy milyen színészek nevei váltogatják egymást a főcím közben. Bryce Dallas Howard, Joaquin Phoenix, Adrien Brody, Brendan Gleeson, Sigourney Weaver, William Hurt, de még az egészen fiatal Jesse Eisenberg is feltűnik. Többségük meg is mutatta, mit tud, aki nem, annak sajnos nem jutott megfelelő pillanat tehetsége kivillantására.

Atmoszférát azonban sikerült teremteni: mind a fényképezés, mind a jelenetsorok alá komponált zene igazán hátborzongató és szemet gyönyörködtető egyszerre. Az első csavar, amelyről tudtam előre, már akkor sem tetszett, amikor mesélték, de nem is vezették fel rendesen, ellenben a második közben már elkerekedtek a szemeim. Sajnos még ezek sem tudták megmenteni a filmet: A falu nagyon jó is lehetett volna, egy kellemesen borzongató thriller, azonban amit végül kaptunk, az inkább a felejthető kategóriába sorolható.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Stephen King: Az / It [1990]

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Top 10: Egyhelyszínes filmek