Fekete mise / Black Mass [2015]

James 'Whitey' Bulger (Johnny Depp) Dél-Boston egyik alvilági figuráját megkörnyékezi gyerekkori barátja, John Connolly (Joel Edgerton), aki azóta FBI ügynök lett. A férfi céljai egyértelműek: szeretné, ha Whitey az informátora lenne. Whitey meglátja az alkuban a lehetőséget: ezzel a saját malmára tudja hajtani a vizet, konkrétan az FBI segítségével képes eltüntettetni riválisait az utcáról.

Sokan azon apropóból várták a Black Mass-t, mert Johnny Depp végre nem kisminkelve vagy épp kalóznak öltözve ripacskodik, hanem nagyon úgy tűnik, ezúttal hosszú idő után megint színészkedni fog. Ha már itt tartok, le is tudom a lényeget: igen, Johnny Depp jó! Régen volt már ennyire jó. Nem egy mindent elsöprő alakítást kell várni, de tény és való, hogy van jelenléte a vásznon. Játéka visszafogott, ugyanakkor nagyon korrekt.

Ugyanakkor hiába jó látni, hogy képes megerőltetni magát, sajnos a Black Mass nagyon sok más fronton csúnyán elvérzik. A legjobb kifejezés rá, hogy szétszórt. Rendelkezik a tipikus gengszterfilmes, valamint besugós klisékkel, ami még nem is lenne baj, de nagyon nehezen áll meg két órán keresztül a lábán. Scott Cooper, a Crazy Heart és az Out of Furnace rendezője harmadik filmjével nagyon felszínesre vette a figurát, látszik az erőlködés, hogy nagyon akart csinálni egy gengszterfilmet, de nem tudta igazán megragadni a gyeplőt. Vannak kifejezetten jó pillanatai, amikor sikerül minden figyelmünket a film felé irányítani, de minden ilyenre jut legalább kétszer ennyi vontatott, lassú és erőltetett jelenet.

Pedig a lehetőség megvolt, elvégre a téma nagyon sok sanszot rejt magában: mindenki egy hataloméhes rohadék, nem csak Whitey, de maga Connolly is, aki pénzt és karriert lát az új informátora által leadott fülesekben és talán még az utcáról is csurran-cseppen neki valami. Egyikükkel sem tudsz maximálisan szimpatizálni, mert van vaj a fülük mögött, ugyanakkor mindketten megvillantják emberi oldalukat is párszor.

Joel Edgerton legalább annyira jó, mint Depp, noha ez tőle nem túlságosan meglepő. A film legnagyobb "mit keres itt?" alakítása azonban Benedict Cumberbatch, aki történetesen egy szenátort, nem mellesleg Whitey testvérét alakítja. A gond az, hogy ezt a szerepet szinte bárki eltudta volna játszani, még ha történet szempontjából nem is annyira jelentéktelen, de túlságosan egyszerű figura ahhoz, hogy ehhez egy Cumberbatch kelljen.

Szerencsére a korhű ábrázolás, a mocskos, bostoni környék több, mint valósághű - tényleg, mintha a hetvenes években lennénk, ott és akkor, amikor jobban járt az ember, ha behúzta fülét, farkát. A Black Mass-nek megvoltak az előnyei, de egy sokkal összeszedettebb forgatókönyvvel (Whitey családi élete egyik pillanatban ejtve lett, mintha mi sem történt volna...) és egy profibb rendezéssel sokkal nagyobbat ütött volna. Tekintettel arra, hogy kevés gengszterfilm készül mostanság és Johnny Depp is ritkán villantja meg a tehetségét, egyszer érdemes bepróbálni, de egy koffein kúra nem árt előtte.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]