Shut In [2015]

Édesapja és bátyja halála után Anna (Beth Riesgraf) egyedül marad a házban, ahonnan évek óta nem tette ki a lábát. A nő ugyanis agorafóbiás, képtelen átlépni a küszöböt. A három betörő, akik nem számoltak Anna betegségével, a temetés időpontjára ütemezik a rablást, arra viszont nem számítottak, hogy a nő nagyon is otthon lesz.

Igen, egy újabb home invasion thriller. Az ember azt gondolná, hogy ebből a műfajból már kipréselték a maximumot, gondoljunk csak a múltkor kivesézett Secuestrados-ra, az annál is jobb Ils-re, vagy ott van a még keményebb À l'intérieur. Szerencsére a Shut In (avagy korábbi címén Intruders) próbál csavarni egyet az agorafóbiával, amely egy ilyen szituációban borzasztó tud lenni. És van még valami...

Nagyjából a cselekmény felénél járhatunk, amikor egy nagyon érdekes fordulattal áll elő a film. Nem egy új keletű szituáció, de meglepett, hiszen az ilyen "házmegszállós" moziknál nem igazán szokták meglépni. Nem számítottam rá és igencsak felcsigázta az érdeklődésem a kissé sablonos alapozás után. Egy darabig tartotta is a feszültséget, a baj az, hogy a készítők egy idő után nem igazán tudtak ezzel mit kezdeni. Ennek végeredménye, hogy a Shut In a fináléra totálisan átmegy tipikusba. Oda az izgalom és az egész csak egy elszalasztott lehetőség szagát hagyja maga után, így lesz belőle egy vérbeli, kommersz thriller.

Ahogy az lenni szokott, a betörők is csak a megszokott karakterek: ott van a falkavezér, aki higgadt fejjel képes gondolkozni. Testvére, a visszafogott, befolyásolható srác, aki mindig a békés megoldást keresi. És természetesen az őrült, akinél bármikor elpattanhat a cérna, párszor el is pattan, mi pedig a tenyerünket dörzsölve várjuk, hogy mikor kapja meg jól a magáét. A színészek többnyire rendben vannak, bár kiemelkedő játékokat nem itt kell keresni, a behatolók közül néhányan túljátsszák a szerepüket, azonban az Annát alakító Beth Riesgraf például maximálisan korrekt volt.

Nem a Shut In lett a közelmúlt legjobb thrillere, nyugodt szívvel ajánlani sem tudnám, viszont ha valakinek nagyon kell már egy home invasion-film, és túl van a műfaj legjobbjain, az tehet vele egy próbát.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]