Victoria [2015]

Victoria egy spanyol lány, éppen Berlinben tengeti mindennapjait. Egyik este egy szórakozóhelyen megismerkedik egy ittas fiútársasággal és úgy dönt, velük tart. Minden szép és jó, de lassacskán kibújik a szög a zsákból: egyiküknek komoly tartozása van, így el kell menni egy bizonyos helyre, hogy onnan pénzt raboljanak.

A Victoria különlegessége, hogy egyetlen egy snittre vették fel az egészet. Mind a 138 perc vágatlan. Nincsenek trükkök, mint a Birdman esetében, sem rejtett vágások. Valós időben játszódik és mindezt piszok nehéz munka lehetett összehozni. Mindenképp jár az elismerés, hiszen a színészeknek javarészt improvizálni kellett, a stáb többi tagjának pedig - miközben valószínűleg a körmüket rágták, hogy minden flottul menjen - sem egy átlag filmkészítési kihívást jelentett. Összesen háromszor vették fel élesben a filmet, ebből választották ki azt, amelyik a legjobban sikerült.

Ez mind szép és jó, sokszor valóban bámulatos nézni, hogy a színészek mennyire nem zökkennek ki és, hogy milyen profi szinten sikerült megkomponálni a látottakat, de ez csak a fűszer, sajnos ettől még a Victoria nem egy hibátlan darab. Erről főleg a film első fele tehet, ugyanis cirka egy óra telik el, amíg kiderül, mi vár hőseinkre. Addig marad az éjszakai Berlin barangolása, a felhőtlen bulizás, igazi freedom-hangulat, amellyel nem is lenne semmi gond, de sajnos túlnyújtják. Való igaz, megismerjük a karaktereket, de van egy pont, amikor már kissé fészkelődve figyeljük az eseményeket. És már csak amiatt is szükség volt erre, hogy Victoria jobban megismerje a srácokat, hogy végül velük tartson. Szerencsére amint elkezdenek utalgatni rá, hogy nekik még feladatuk van mára, teljesen új irányt vesz a film, sőt, nem, hogy új irányt, de egész egyszerűen műfajt vált. Beüt a thriller-szál és itt kezd el igazán működni a film, szinte a végéig tartva az iramot és a feszültséget.

Nem tudom, lehet-e színészi alakításokat kritizálni, ha az nem lenne elég tanúsítvány, hogy több, mint két órán keresztül senki nem bakizott, vagy ha teszem azt kiejtett egy cigit a kezéből, az is megbocsátható, hiszen bárkivel megeshet a való életben is. A lényeg, hogy igazán rossz senki sem volt, egyeseknek jobban elhittem a karakterüket, mint másoknak, de alapból dicséretes, hogy ezt, így, ebben a formában sikerült végigcsinálniuk.

A Victoria egy elismerésre méltó kivitelezéssel összehozott német csemege, amely, ha filmként kissé gyengén is áll meg a lábán, mégis bőven az ajánlható kategóriába esik. Sajnos azonban sok év múlva főleg csak úgy fogunk rá emlékezni, mint "az a teljesen vágatlan film".


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]