Top 10 Filmes Sorozatgyilkos

Kissé talán morbid kijelentés olyat mondani, hogy "kedvenc sorozatgyilkos", de a fiktív mészárosok igen is a szívünkhöz tudnak nőni, ha a készítők kellő hangsúlyt fektetnek arra, hogy kidolgozzák karaktereiket. Horrorfilmekben jártasaknak biztosan vannak favoritjaik és most én is összeszedtem a tíz kedvenc őrület figurámat, akiket eddig valaha filmekben láttam.

10. Kampókéz [Kampókéz 1-2-3]

Mondd ki háromszor a nevét a tükör előtt és megjelenik. Kampókéz egy városi legenda, egykoron festő volt, akit kivégeztek, de néhanapján visszajár kísérteni. Tony Todd kiválóan alakítja a figurát, amelyet Clive Barker keltett életre The Forbidden című novellájában.


9. Jason Voorhees [Péntek 13]

A horrorfilmek terminátora. Ezt mindenféle túlzás nélkül ki lehet jelenteni, Jason ugyanis szinte sérthetetlen, de főleg halhatatlan. A Kristály-tó táborvezetőinek figyelmetlensége miatt a kis Jason a vízbe fulladt, anyja pedig megtorolta kisfia halálát. Miután Mrs. Voorhees-t sikerült megállítani, maga Jason tért vissza, hogy mindenkit eltegyen láb alól, aki csak a Kristály-tó közelébe merészkedik.


8. Jigsaw [Fűrész]

"I Want To Play A Game" - Jigsaw olyan embereket tesz próbára, akik nem értékelik eléggé az életüket. Mint a Fűrész későbbi részeinek egyikében kiderül, a sorozatgyilkos halálos beteg, amely miatt átértékelte magát a létezést és rossz szemmel néz azokra, akik félvállról veszik az életet.


7. Norman Bates [Psycho]

A Bates Motel tulajdonosa. Nem kell senkinek bemutatni: Norman egy igazán jámbor teremtés, de ha szeretett édesanyjáról van szó, akkor nincs pardon. Ő ugyanis a motel melletti házban tengeti napjait és meglehetősen rövid pórázon fogja fiacskáját.


6. Francis Dolarhyde [Embervadász, A vörös sárkány, Hannibál tv-sorozat]

A Nagy Vörös Sárkány. Teliholdkor gyilkol, családokat. Boldog családokat. Hátát olyan kaliberű sárkánytetoválás borítja, hogy még Lisbeth Salander is megirigyelné. A való életben visszahúzódó ember, de ha a Sárkány szólítja őt, ölnie kell.


5. Leslie Vernon [Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon]

Leslie Vernon egy olyan világban él, ahol Jason Voorhees, Freddy Krueger és társai mind valóban éltek. Így aztán nem kis felelősség nyomja emberünk vállát. Ezért Leslie minden akciója előtt alaposan megtervezi a dolgokat. Elképesztő precizitással dolgozik, de nem kicsit izgul a nagy hentelés előtt, elvégre ő is azt akarja, hogy legendás sorozatgyilkosként emlékezzenek rá majd valamikor.


4. Freddy Krueger [Rémálom az Elm utcában]


"1, 2, Freddy's coming for you 
3, 4, Lock your door 
5, 6, Grab your crucifix 
7, 8, Better stay up late 
9, 10, Never sleep again..."


Az egykori gyerekgyilkost a bosszúra szomjas szülők tették el láb alól, ő pedig azóta is az álmokban kísért. És ebben rejlik Freddy ereje, mert aludni bizony kell.


3. Hannibal Lecter [Embervadász, A bárányok hallgatnak, Hannibál, A vörös sárkány, Hannibál tv-sorozat]

Kevés rémisztőbb dolog van annál, mint egy olyan pszichiáter, akinek kanapéján kiöntöd szíved-lelked, alaposan analizál, talán még tanácsot is ad, később pedig jól felfal. De nem akárhogy: megadja a módját a vacsorának, sőt, lehet, hogy még mit sem sejtő vendégeket is hív.


2. John Doe [Hetedik]

A hét főbűn alapján gyilkoló, simán csak John Doe-nak elnevezett sorozatgyilkos terve több, mint aminek elsőre látszik. Hogy mindez sikerüljön, ő maga adja fel magát, a végeredmény pedig sokkolóbb, mint azt gondolnánk.


1. Patrick Bateman [Amerikai Psycho]

A Wall Street egyik legmenőbb arca: 27 éves korára mindene megvan, amiről ember álmodhat, csak éppen lelke nincs. Patrick Bateman ugyanis egy szadista pszichopata. Aki nála jobb valamiben vagy csak szebb névjegykártyája van... annak annyi. De ha úgy tartja kedve, nem riad vissza egy-egy random gyilkosságtól sem. Christian Bale pályafutásának legzseniálisabb alakítása pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Bret Easton Ellis által papírra vetett figura ennyire nagy kedvenc legyen.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Top 10: Kedvenc vígjátékok

Beware the Slenderman: Az internet réme életre kel [2016]