SOROZAT: Ash vs. Evil Dead - 1. évad

Hölgyek, Urak! Ash visszatért. A vén tróger, aki annak idején barátaival egy erdei kiruccanásra indult az erdőbe, ahol is abban a bizonyos faházban rátaláltak a Necronomicon-ra, azaz a Holtak Könyvére. Felolvastak belőle, a gonosz pedig elszabadult. Ash három filmen keresztül küzdött a sötét erőkkel, most viszont csinált egy nagyon nagy butaságot...

Méghozzá egy alkohollal és egyéb tudatmódosító szerekkel átbulizott éjszakán az aktuális, egy éjszakás kalandjával közösen ismét felolvasott abból a bizonyos könyvből. Igen, ezzel nagyon szépen körbe is írtam Ash karakterét. Elvesztett kézfeje köré hősies legendákat szőve szedi össze a könnyűvérű trófeáit, hogy az aktuális kocsma mellékhelyiségében könnyítsen magán velük. Raktárosként dolgozik egy barkácsboltban és egy lakókocsiban lakik. Az igazi antihős, de mi imádjuk, mert zseniális, milyen szövegei vannak. És mert Bruce Campbell alakítja.

A gonosz tehát újra a mi világunkban jár és erősebb, mint valaha. A démonoknak Ash-re fáj a foga, aki két munkatársával, Pablóval (Ray Santiago) és Kellyvel (Dana DeLorenzo) vág neki az útnak, amely epizódról epizódra új meglepetéseket tartogat számukra.

Néhány évvel ezelőtt készült egy Evil Dead újragondolás, de, hogy ne legyen zavar az erőben, azt most tegyük félre kicsit. Az Ash vs. Evil Dead a korai filmeket folytatja, a remake-t mellőzi, mondanom sem kell, hogy ez főleg az ős rajongókat célozza meg. A pilot epizódot maga Sam Raimi rendezte, és ezzel már konkrétan ugrottak is a fanok az első részre.

De milyen a sorozat? Elborult. Horrorkomédia, bár a horror főleg a gore terén mutatkozik meg, elvégre nincs finomkodás: végtagok, belsőségek repkednek jobbra és balra, fejek hullanak még az égből is, miközben Ash, a jobb kézfeje helyére csatolt láncfűrésszel henteli a megszállt embereket - és persze szórja az egysorosokat. A humor főleg verbális, hősünk két segítője pedig kiválóan asszisztál ebben: a félénk Pablo, valamint a talpraesett Kelly. Ők ketten követik Ash-t, aki próbálja ugyan alfahímnek beállítani magát, de mi tudjuk, hogy korántsem akkora vezéregyéniség, mint az elsőre látszik. De úgy tűnik, ide ő kell, hogy a sötét erők visszatérjenek oda, ahonnan jöttek. A pusztítás pedig, amit maguk után hagynak, túlszárnyalja a régi Evil Dead filmekben látottakat is.

Az epizódok hossza körülbelül 26 percre lőhető be (kivéve az első és az utolsó, azok hosszabbak), így aki egy tíz epizódos önfeledt, abszurd horror sorozatra vágyik, annak maximálisan ajánlom. A pilot alapján könnyen eldönthető, akarod-e folytatni, mert a többi rész is azt a szellemiséget viszi tovább, sőt, gyakran fokozza azt. Az Evil Dead tehát ha sorozat formájában is, de visszatért, Bruce Campbell pedig még sosem volt ekkora formában.

Idén pedig érkezik a második évad!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]