Ifjúság / Youth [2015]

A helyszín egy alpesi hotel, távol a nagyvilág zajától. Különféle művészek járnak ide félrevonulni, pihenni, lazulni, esetleg inspirációt gyűjteni. Fred Ballinger (Michael Caine), a visszavonult karmester, Mick Boyle (Harvey Keitel), a forgatókönyvíró, valamint Jimmy Tree (Paul Dano), a színész is itt tölti az idejét.

Miközben szemkápráztatóan gyönyörű tájakkal ötvözött lírai jelenetsorokat nézhetünk, a Youth szereplői nagyon sok mindenről szót ejtenek. A film teljesen epizodikus, nem a klasszikus eleje-közepe-vége sémát követi, nincs egy nagy tetőpont, maximum sok kisebb, amelyek egy-egy témát, gondolatot lezárnak, vagy annak poénját elsütik. Szereplőink művészek, vagy csak azok voltak, túl vannak már nagyon sok mindenen, sok dologra nem is emlékeznek pontosan, vagy semennyire.

Fred meghívást kap, hogy a Királynőnek elvezényelje legnagyobb művét, ő azonban nem tud elégszer nemet mondani a küldöncnek. Jimmy-t folyton egy korábbi szerepével azonosítják, egészen pontosan azzal, amikor egy robot bőrébe bújt, és ő ezt nem igazán nézi jó szemmel. Most azért jött a hotelbe, hogy új szerepéhez kapjon ihletet. Mick pedig új forgatókönyvén dolgozik.

Paolo Sorrentino filmje több témát is feszeget: az öregség, az elmúlás, a zene, a szerelem - mindehhez kiváló karaktereket alkotott, és mondanom sem kell, micsoda jutalomjáték ez a színészeknek. Főleg Michael Caine és Harvey Keitel, a két vén róka, igazán nekik való szerepben. Mindenféle túlzás nélkül ki lehet jelenteni, hogy ezeket a karaktereket mintha rájuk írták volna. De Paul Dano is remekel, noha soha nem tartozott a kedvenceim közé, de kénytelen vagyok aláírni, hogy tud a srác, nagyon tud.

A Youth nem egy nagy közönségnek szánt darab: lassan csordogáló, szolid film, amely hagy időt, néha talán túl sokat is. De nem lehet elvenni tőle, hogy szövegkönyvét, operatőri munkáját és a színészi alakításokat tekintetbe véve egy mindenképp említésre méltó alkotás. Az pedig, hogy képes vagy-e befogadni, már rajtad áll... Nekem sikerült.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Top 10: Kedvenc vígjátékok