Fekete karácsony / Black Christmas [1974]

Itt a karácsony, a helyszín pedig egy lánykollégium, ahol a felügyelőnő csak dugipiával bírja már, a lányok pedig szorgosan pakolásznak össze, hogy végre hazamehessenek. Egy rejtélyes telefonáló azonban obszcén, perverz, ráadásul teljesen összefüggéstelen és látszólag nem komplett elmére valló előadásmóddal zargatja őket. Egyikük jól le is teremti a fenébe, a titokzatos férfi pedig csak annyit mond zárszóként: "Meg foglak ölni." A lányok pedig fogyatkozni kezdenek.

Karácsony, a szeretet ünnepe. Békés, áldott, legalábbis ennek kéne lennie, de néha a sorozatgyilkosok pont ilyenkor vannak elemükben. Bob Clark egyik első filmjéről van szó, méghozzá 1974-ből. Minimális helyszínek, látszólag minden különösebb ok nélkül gyilkolászó őrült: egy igazi, régi sulis slasher, amelyből később, Carpenter is sokat merített, amikor megcsinálta az azóta klasszikussá vált Halloween-t. Már kapásból a nyitójelenet is ezt sugallja: egy épületet láthatunk, majd valaki szemszögéből követjük az eseményeket. Ahogy benéz az ablakon, ahogy körüljárja a házat. Ismerős, ugye?

Azt is teljes mértékig alá lehet írni, hogy mai fejjel, 2015-ben már jó eséllyel nem üt akkorát az egyszeri nézőnek. Az idő vasfoga most is makacsul tette a dolgát. A sztorit azóta megszámlálhatatlanszor láttuk, valóban egy botegyszerűségű slasher, viszont hangulat és a suspense fokozása terén nagyon is tudja a dolgát. A forgatókönyvet Roy Moore írta, aki később a 2006-os változat létrejöttében is közreműködött. Neki hála a humor sincs mellőzve, de mindössze egyetlen jelenetre igaz ez, az is cinikus módon a rendőrőrsön kerül elő. Nincs túlerőltetve, sem túlhúzva, pont annyira vicces az a jelenet, hogy egy pár pillanatra feloldja a feszültséget.

Ha Karácsonyra keresel néznivalót, és jól teleetted magad bejglivel, nem akarsz elérzékenyülni, unod a giccset, de megvolt az idei Reszkessetek, betörők! adag is, és mondjuk kipróbálnál valami horrort erre az estére, akkor ne téveszd szem elől a Black Christmas-t!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Top 10: Kedvenc vígjátékok

Beware the Slenderman: Az internet réme életre kel [2016]