Gyilkos bábok / Puppetmaster [1989]

Parafenomén csoport érkezik egy elhagyott szállodába, ahol egyikük már titkos kutatásokat végez egy ideje. Kiderül, hogy a bábkészítéssel foglalkozó, idős társuk öngyilkosságot követett el a hotel falai közt. Azt azonban még nem tudják, hogy ezek a bábok igenis élnek, és nem nagyon szeretik a hívatlan betolakodókat errefelé.

Éljen a nyolcvanas évek, viva la vhs-korszak, az old school horrorfilmek pedig még jó sokáig ne merüljenek feledésbe! Pontosan ez volt az érzésem a Puppetmaster nézése közben. Túlzás lenne azt állítani, hogy egy meghatározó alkotásról beszélünk, azt viszont nem lehet elvenni tőle, hogy az alacsony költségvetéshez, valamint a nem igazán erős forgatókönyv mellett mennyire érződik a képkockákról a törődés.

A trükkök, amelyek nagyon nem álltak magas szinten, és bizony a készítőknek fel volt adva a lecke: bábok, amelyek mozognak. Mi sem egyszerűbb: a jelenetek túlnyomó többségében nem mutatják őket egész alakban. Pitiáner megoldás, tudom, de sikerült kompenzálni mindezt magukkal a bábúkkal, gyilkolási technikáikkal, a halálnemekkel, valamint a komplett kinézetükkel. A másik megoldás, hogy az ő szemszögükből látjuk mi is a dolgokat, és ez például a nyitó jelenetben parádésra sikerült. A fináléra azonban erőt vesz magán a kreativitás, ha nem is az 1989-es csúcstechnika elevenedik meg a szemünk előtt a kissé szaggatott mozgásukkal, de nagyon nosztalgikus érzést kelt, beindítva a retró-faktort.

Nagy kár, hogy amikor nem a négy bábút látjuk hentelés közben, a film meglehetősen lapos. A sztori csak nehezen áll meg a lábán, a parafenomén hallucinációk feleslegesek, a párbeszédek pedig farzsebből előrángatott dialógusoknak felelnek csak meg. Így van az, hogy a Puppetmaster egyik gyilkolásról a másikra él, tényleg csak az képes fenntartani a néző figyelmét, hogy talán a következő jelenetben előbukkan valamelyik kis figura - mondjuk akár Blade, nekem ő volt a kedvencem, már a kinézete is meglehetősen parára sikerült.

A film nem mellőzi a humort sem, amit inkább a szaftosabb jelenetek közben lőtt el párszor. Mindez párosítva magával a ténnyel, hogy itt életre kelt bábok gyilkolnak embereket, szépen megfűszerezi a Puppetmastert. Egy valamivel koherensebb forgatókönyvet elbírt volna ugyan, de akik szeretik a régi sulis horror filmeket, azoknak kihagyhatatlan darab.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]