A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

A Hill House kastélynak kísértet járta híre van már hosszú évtizedek óta. Ide költözik be egy kis időre a parapszichológiával foglalkozó Dr. John Markway néhány társával együtt, hogy bizonyítsa: mindez nem csak mendemonda, a házban valóban történnek természetfeletti jelenségek. Nem telik el sok idő, hogy megtapasztalják: a Hill House szolgál néhány meglepetéssel.

A The Haunting esetében egy 52 éves horrorfilmről beszélhetünk, méghozzá egy angol darabról van szó, úgyhogy aki a modern amerikai, '12 egy tucat' szintű rémisztgetéseire vágyik, az jó eséllyel koppanni fog. Robert Wise filmje nem sieti el a dolgokat: hagy időt az alapozásra, megteremti az atmoszférát, és nem használ olcsó trükköket. Összesen egy jumpscare-t kapunk az arcunkba, de az bizony olyan is. A The Haunting inkább az a borzongatós fajta, amely rátelepszik nézőjére. Nem akarja, hogy a gatyádba csinálj, viszont eléri azt, hogy hangulatával fenntartsa a figyelmet, így lesz belőle egy nagyon old school, igazi angol horror.

Igen, van például magától kinyíló ajtó, de a bravúr az egészben, hogy majdhogynem mindenre akad racionális magyarázat, legalábbis egy darabig. Továbbá maga a ház: te eltöltenél ott akár egyetlen éjszakát is? Bár nem estek túlzásokba a ház kinézetét illetően, de mégis képes azt sugallni, hogy itt bizony vészjósló események történhetnek.

A történet Shirley Jackson 1959-ben kiadott, The Haunting of Hill House regényén alapszik. Négy karaktert helyez középpontba: az elhivatott doki, a gondolatolvasó, a ház leendő tulajdonosa (ő a szkeptikus karakter), valamint egy telekinetikus képességekkel rendelkező nő, Eleanor Lance, aki lényegében a főszereplő is egyben. Az ő szemszögén keresztül vizsgáljuk az eseményeket. Egész életében anyját ápolta, majd nővéréhez költözött, ahol rabnak érezte magát, de élete talán első nagy lépéseként belevág a Hill House kalandba. Halljuk belső monológjait, vívódásait, félelmeit. Julie Harris alakítása pedig egyenesen kiváló.

Ilyen az, amikor egy régi horrorfilmen csak itt-ott fogott az idő vasfoga: a The Haunting egy komótos, de annál borzongatóbb élményt nyújt, egyenesen a hatvanas évekből. Készült egy remake is 1999-ben Liam Neeson, Catherine Zeta-Jones és Owen Wilson főszereplésével, de azt inkább kerüljétek el: az eredeti még mindig az igazi.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]