Vakáció / Vacation [2015]

Russ Griswold (Ed Helms) pilótaként keresi a kenyerét, családjával pedig minden évben ugyanabba a faházba mennek vakációzni. Egy alkalommal véletlenül meghallja, hogy felesége (Christina Applegate) már mennyire unja a monoton kirándulásokat, Russ pedig a régi családi fotókat nézegetve úgy dönt, elviszi a famíliát oda, ahova annak idején szüleivel voltak: a Walley World vidámparkba.

Vakáció-filmek megvannak? Családi, Európai, Karácsonyi és Vegasi. Chevy Chase és Beverly D’Angelo, valamint két csemetéje négy alkalommal próbált valami jót összehozni, de csak folyamatos szerencsétlenkedés lett a vége. Jelen filmünk főszereplője Russ ismerős lehet azoknak, akik látták a korai filmeket: igen, a Griswold család fia felnőtt, és most az ő vakációját követhetjük nyomon. Ezáltal lesz a Vakáció egy remake és folytatás is egyben. Remake, mert voltaképp Griswoldék a Walley World-be mennek, és folytatás, mert továbbadták a stafétabotot. Szerencsére az intró is egy szép kis tisztelgés lett.

A film főleg az utazásra fókuszál: főhőseink leautóznak sok-sok mérföldet, időközben megállnak párszor, vagy a kíváncsiság miatt, esetleg muszájból, de minden alkalommal történik valami. Bajba kerülnek, szennyvízben fürdenek, kirabolják őket, megszállnak valahol, ésatöbbi. Aztán kocsiba be, indulás tovább. Ezáltal meglehetősen epizodikusra sikerült a végeredmény, de ez egyáltalán nem baj, sőt, valahol ez lett az egész mozgatórugója. Hamar tisztázódik, hogy amikor Griswoldékat újra az autóban ülve látjuk, az csak a vihar előtti csend: nemsokára megint történni fog valami.

De mivel vígjátékról beszélünk, muszáj megemlíteni, hogy a poénok terén mit produkáltak nekünk: nos, az élmény felemás. Igen, sok esetben tényleg jól sikerült a Vakáció humora, de sajnos legalább ennyiszer is válik kínossá. Vannak a hangosan nevetős, a megmosolyogtató, az előre látható, valamint a kifejezetten rossz poénok. Mindegyikből kapunk, nagyjából ugyanannyi arányban. Külön tetszett, hogy a két Griswold gyerek közül pont a kisebbik az, aki talpraesettebb, vagányabb, sőt, folyamatosan cikizi bátyját.

Ha valaki tart Ed Helms játékától, azt félig-meddig megtudom nyugtatni: a fickó hozza a formáját, itt is igazi balfék, de néhol szerencsére visszafogja magát, máskor pedig annyira elkapott a film hangulata, hogy nem is nagyon zavart, mit produkál a fickó éppen. Christina Applegate hozza az ilyen filmekben rendszerint előrántott, tipikus feleség karaktert, de egy jelenet erejéig feltűnik Chevy Chase és Beverly D’Angelo is. És igen, Hölgyeim, Chris Hemsworth is itt van és megmutatja a… kockahasát.

Nem fogunk emlékezni a filmre, egyszer lecsúszik, elvan vele az ember, de maradandó emléket nem okoz, de mégis azt mondom, hogy odalehet tenni a régi Vakáció-mozik mellé, mert nem igazán lóg ki közülük. Ha dúskálnánk a jobbnál jobb komédiákban, most ordas mód lehúznám ezt a filmet, de mivel ez a kombináció hiánycikk, így azt mondom, hogy a maga módján egész szórakoztató volt.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]