R.E.M. [2015]

Joe és Márk (Orbán Gergely és Pavlics Tamás), a drog, illetve a szex függője egy elvonó intézet előtt találkoznak. De még mielőtt beindulna a morbid fantáziád, milyen filmről is lesz szó, megnyugtatlak: kapcsolatuk egészen más ívet ír le. Márk amolyan feltaláló féle, aki összebarkácsolt egy gépet, amellyel belehet hatolni a másik ember álmába. Ehhez pedig a lecsúszott, naplopó Joe-t kéri segítségül. A géppel tett utazások azonban hatalmukba kerítik a srácokat, kísérletezéseikkel pedig egyre inkább kezdik elvetni a sulykot.

Aki ismer, vagy csak olvassa a blogot, az tudja, hogy az alacsony költségvetésű sci-fi mozik nagyon is közel állnak a szívemhez. Valamiért itt tud leginkább érvényesülni a kevés pénz + kreativitás kettőse. Coherence, Primer, The Man from Earth, és még lehetne sorolni. Részben ezért is keltette fel a figyelmem, amikor tutimegmondó Lisztes, avagy Molnár Szilárd úgy döntött, márpedig akkor is filmet fog rendezni. Még ha ehhez a Smoking Barrels blog segítségét is kell kérnie.

A R.E.M. egy ízig-vérig szeretet projekt. Nincsenek átütő színészi alakítások, sem mérnöki precizitással beállított kamera. A hangzás sem a legtökéletesebb. Esztétikailag tehát millió pontban bele lehet kötni a filmbe, de egyszerűen hülyeség ezeken lovagolni, amíg a szemünk előtt tartjuk a tényt: ez egy hobbifilm. Saját pénzből, önerőből, szabadidőt feláldozva, nem a legprofibb cuccokkal, de kellő kreativitással ahhoz, hogy a maga tengelyén mérve egy nagyon is vállalható végeredményt kapjunk. És pontosan ezek miatt jön át nagyon a képkockákról a filmek, valamint a filmezés iránti rajongás.

Persze lehet akármekkora költségvetésed, konkrétan a film gerincét képes sutba tud vágni, ha a forgatókönyv gyenge. Itt viszont fordított helyzet áll fenn, hiszen a szkript egyenesen parádés. A hol vicces, hol kellően komor, de mindent összevetve életszagú párbeszédek mellett a történetvezetés sem kimondottan gyenge munka, és még egy ügyes kis fordulattal is meglepett minket Szilárd, aki nem csak rendezte, de egy az egyben meg is írta azt.

Érződnek ugyan más filmek hatásai (khmm... Nolan) a mindössze 79 perces játékidő közben, de valahonnan el kell indulni. Nem hibátlan film a R.E.M., de ilyen háttérrel, kezdésnek egy teljesen korrekt, megkockáztatom: idővel újra is nézhető darab. Nem markol sokat, a saját határain belül pedig ügyesen mozog. Az alacsony költségvetésű sci-fi és thriller koktél rajongóinak mindenképp ajánlott. Remélem, idővel szélesebb közönséghez is eljut.
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]