A kém / The Spy [2015]

Susan Cooper (Melissa McCarthy) a CIA egyik elemzője. Miután társát, a terepen dolgozó szuperkémet, Bradley Fine-t (Jude Law) a küldetése közben megölik, a nő felajánlja, hogy ő viszi végig az akciót. Annak idején ő is elvégezte a kiképzést, és mivel a rosszfiúk kezébe került a CIA ügynökeinek listája, így őt nem ismernék fel. Nekivág Európának, miközben nyomában van társa, Rick Ford (Jason Statham).

Gondolom mindenkinek megvannak a maga tiltólistás színészei, akik úgy konkrétan csinálhatnak bármit, mégsincs az az isten, hogy megnézzük tőle az adott filmet. Nos, nekem Sandler mellett Melissa McCarthy az. Nem tartom ugyan rossz színésznőnek, de a ráerőltetett, nagy dumás, flegma karakter miatt ha a az ő nevével fémjelzett komédiát látok, messze kerülöm a produkciót. De mit tehet az ember, ha van mégis egy film, amit a legtöbb helyen dícsérnek? Nyilván mégis lesz az az isten, és adtam A kémnek egy lehetőséget.

A kém, hűen a nevéhez egy tipikus kémfilm, felsorakoztatva a műfaj minden egyes kliséjét, csak éppen vígjáték köntösben téve azt. Nem fordítja ki a sablonokat, erről szó sincs: inkább pontról pontra követi azokat, miközben próbál vicces lenni. Ez hol sikerül neki, hol nem. 2015 van, és valljuk be, a jó komédia ritka, mint a fehér holló, így nem kell nagy elvárásokkal leülni A kém elé sem. Néhol sikerül pár abszolút jó poént elsütnie, máskor ugyanezt elrontják azzal, hogy tovább próbálják húzni a viccet, rákontráznak, és ezzel kínossá válik. Néha azon kell nevetni, hogy valaki elesik, máskor viszont tényleg csapkodod a térded. Vegyes a felhozatal.

A film abszolút csúcspontja Jason Statham, akinek minden (de értsd: MINDEN) szava aranyat ér. A tipikus nagymenő, aki folyamatosan sztorizik arról, mekkora egy májer, miken ment már keresztül, egyik abszurdabb sztorit regéli el a másik után, ellenben amikor éles helyzet van, kiderül, hogy ezeknek valószínűleg a fele sem igaz. Melissa McCarthy elviselhető, akinek hozzám hasonlóan herótja van tőle, az most megnyugodhat. Bár itt is hozza a formáját sokszor, ám ennek oka van: rajta kívül mindenki egy utolsó barom, ő pedig csak próbál alkalmazkodni a környezetéhez. És itt van még Jude Law, aki bár nem szerepel sokat, de ha nekem kéne kiválasztanom, ki legyen a következő James Bond, akkor egyből az ő nevét vágnám rá.

Összességében A kém nem egy rossz film, és valahol tényleg kiemelkedik a sablonos komédiák felhozatalából, viszont még így sem nevezném annak az igazán kellemes meglepetésnek. Pörög, nincs unalmas perc, egy fáradt napot nagyon ügyesen feltud dobni. Nagy kár, hogy a feleslegesen odabökött, kínos humort nem tudták még jobban mellőzni.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Stephen King: Az / It [1990]

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Top 10: Egyhelyszínes filmek