Rettegés alkonyat után / The Town That Dreaded Sundown [2014]

65 évvel a borzalmas texarkanai sorozatgyilkosság után még mindig, minden évben, Halloween estéjén levetítik a valós események alapján, 1976-ban készített filmet. 2013-ban azonban ezen az estén azonban brutális gyilkosság történik: nagyon úgy tűnik, hogy a Fantom helyébe lépett valaki, hogy befejezze azt, amit annak idején elkezdett.

Tudni kell, hogy a negyvenes években tényleg megtörtént az a brutális mészárlás, amelyből elkészült A város, amely rettegett a naplementétől. És igen, tény és való, ezt a filmet minden évben műsorára tűzi a kisvárosi autósmozi. Amelyet azonban a film tovább sulykol belénk megtörtént események címszó alatt, annak ne tessék bedőlni: ezen film cselekménye már csak fikció.

De csapjunk a közepébe: ez egy tipikus slasher. Kisváros, maszkos gyilkos, egy tragikus múlttal rendelkező ártatlan lány a középpontban, akit valami oknál fogva a gyilkos életben hagy. Ha pedig kettőnél több hasonló témájú filmet láttál, azonnal kiszúrod, ki lapul a maszk mögött. Bár a film végére próbáltak ezen is csavarni egyet, de az inkább banális lett, mintsem meglepő.

Nagyon felemás érzést tud nyújtani a film: adva van a frappáns meta-vonal, sőt, még a hentelős rész is működik. Amikor megjelenik a gyilkos, tudod, hogy itt baj lesz, és sikerül is kielégíteni a horror-rajongókat ezen jelenetekben: a vérrel nem spóroltak, a hatás pedig nem marad el. Mégsem tudok elmenni az mellett, hogy mint film, sajnos megbukott: minden nagyon durván kiszámítható. Lényegében amikor nem a gyilkost láthatjuk, ahogy üldözi, majd jó eséllyel elkapja kiszemelt áldozatait, akkor érdemes felkészülni, hogyha unalmunkban ugyan nem is állunk neki félszemmel mást csinálni, de nem is köt le annyira, ahogy azt illene.

Így veszik el a The Town That Dreaded Sundown a slasher-horrorok sűrűjében, alig mutatva ezzel bármi kiemelkedőt. Kár érte, még ha ez lett volna a 847. maszkos gyilkolós, kaszabolós film, a már említett igaz történet bevonása ha minimálisan is, de érdekessé tette az alapszituációt.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]