Ragadozó / Predator [1987]

Egy különleges kommandót vezényelnek a dél-amerikai dzsungelbe, ahol nyoma veszett egy minisztériumi helikopternek. Dutch Schaefer őrnagy és csapata nekivág a zöld pokolnak a tikkasztó hőségben. A helikopter utasait hamar megtalálják: megnyúzva. Valami pedig a fákról figyeli az osztagot. Figyel, kivár, és a megfelelő pillanatban támad is.

1987-et írunk, a klasszikus, B-kategóriás akciófilmek az aranykorukat élik: izomkolosszus főhősök, akik tőmondatokban kommunikálnak, miközben irtózatos méretű gépfegyvereket cipelnek magukkal még a klotyóra is. Ebben a korszakban köszöntött be a mozivásznakra John McTiernan második filmje, a Predator, amely magán viseli a műfaj minden jól bevált sablonját, sőt, jól is használva azokat, megspékelve egy igen érdekes apropóval: az ellenfél nem erről a bolygóról származik.

És ez adja meg a fő pikantériáját az összképnek: itt van ez a földönkívüli lény, akiről elsőre mi sem tudunk semmit. Egybeolvad a környezetével, magát a mészárlást pedig nem kapkodja el. Egy igazi vadász, akiről aztán szépen, fokozatosan hullik le a lepel, és ismerjük meg a tulajdonságait, képességeit, szokásait. Érdekes, és egyben hátborzongató, ahogy mi is a nulláról indulunk, főleg, hogy teljes valóját jó ideig fel sem fedi.

A Predátor, akit először Jean Claude Van Damme-mal akartak eljátszatni. Ekkor még egy bizonyos Ninja-Predátort képzeltek el vele, de néhány nap forgatás után rájöttek, hogy mégsem a belga akciósztár lenne a megfelelő a szerepre. Így esett a választás végül a 220 cm magassággal büszkélkedhető Kevin Peter Hall-ra, aki amúgy a filmben "normál" szerepben is feltűnik a végén, a helikopter pilótájaként.

A mítikus lény által hozzáadott plusz, extra löket mellett azért nem kevés jósággal szolgál a film: emlékezetes karakterek, idézhető dumák, és persze nem kevés hentelés, miközben a hangulatfokozásról Alan Silvestri zseniálisan megkomponált dallamai gondoskodnak. Arnold Schwarzenegger ilyen szerepekre született, de nem marad el tőle sokkal a csendes őrült Sonny Landham, a vaginális viccekért felelős Shanek Black, vagy épp a folyton bagót rágcsáló Jesse Ventura.

A dicső nyolcvanasok egyik klasszikus akciófilmje: kiválóan halmozza fel a zsáner jól bevált elemeit, mindezt feldobva egy sci-fi elemmel. Időtálló alkotás, az évtized egyik legerősebb, legmaszkulinabb lenyomata.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]