Nesze neked, Pete Tong! / It's All Gone Pete Tong [2004]

Frankie Wilde, Ibiza legmenőbb lemezlovasa, mindene a zene. Luxusház, bombázó feleség, szó szerint falja az életet, ő maga a kétlábon járó hedonizmus. Hallása azonban romlani kezd, majd az orvos közli vele, hogy idővel teljesen megsüketül. Karrierje derékba törik, az asszony elhagyja, Frankie pedig magába zuhan. Mígnem rájön, hogyan tud hallás nélkül mixelni.

Ha valakinek a pénzkereseti lehetősége nem egyszerűen egy munka vagy egy hivatás, hanem maga a hobbija, az életstílusa, akkor nagyon betudja tenni a kaput, ha kénytelen letenni róla. Történetünk főhőse, Frankie Wilde a zenének él, lehet például akármilyen lenyűgöző háza, neki a DJ-pult mögött van az igazi otthona.

De mit tehet egy DJ, ha nem tudja tovább keverni a zenét, mert történetesen nem hallja azt? Főleg, ha ez az életforma Frankie életét gyökeresen megváltoztatta, hogy egészen pontos legyek: történetünk elején Frankie Wilde egy visszataszító féreg. Elvan szállva, ha nem a drogoktól, akkor a saját egójától. Pontosan tisztában van azzal, hogy mekkora rajongás övezi őt Ibizán, és ez az önelégültség éjjel-nappal kivan ülve az arcára és hatással van a viselkedésére. Röviden: a tipikus popsztárral van dolgunk.

Azonban amint beüt a baj, Frankie nem kicsit zuhan magába és kezdünk fokról fokra, lépésről lépésre együtt érezni vele. Először csak felszívódik, bezárkózik a házába hosszú időre, teljesen antiszociális lesz, hiszen egy világ omlott össze benne. Miután előbújik, jelentkezik egy tanfolyamra, hogy megtanuljon szájról olvasni. Ahogy kezd megnyílni újra a világ felé, egyszer csak úgy dönt, leül, és megpróbál zenét keverni...

A Nesze neked, Pete Tong egy dokumentarista stílusban elkészített siker, bukás, majd felemelkedés történet, bár az utolsó jelző csak félig-meddig igaz, de majd meglátjátok, hogy értettem. Bár próbálják igaz történetként eladni (de szép is lenne...), azonban a film egy fikció, de mindent megtettek annak érdekében, hogy hiteles legyen: neves dj-k és producerek nyilatkoznak Frankie Wilde-ről, hogy felnéznek rá, mennyire tisztelik és vajon mi lehet most vele? Ez a kivitelezés amúgy nagyon is feldobja a filmet, nem válik hátrányára egy kicsit sem.

Ami, illetve aki azonban a leginkább magasba emeli az élményt, az a főszereplőt alakító Paul Kaye. Elképesztő, milyen játékot levág a szemünk láttára: minden egyes mozzanata, legyen Frankie Wilde akármilyen lelkiállapotban, egyszerűen lenyűgöző.

Nem baj, ha nem szereted ezt a fajta zenét (én sem ilyen stíluson élek), a film egyáltalán nem erre összpontosít. Bár vannak benne klubjelenetek, de javarészt Wilde sorsára fókuszálunk: ahogy lezuhan, ahogy felkel, ahogy leáll a kokainról, a többit pedig meglátjátok - mert bizony nagyon is megéri a rááldozott másfél órát.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]