Jason X [2001]

A távoli jövőben járunk, amikor a lehibernált Jason-t egy egyetemista kutatócsoport viszi magával a Földről az azóta már másik bolygóra áttelepült emberiség közé. Nem kellett volna, hiszen nem nagy was ist das következik ezek után: a gyilkológép feléled, majd sorban henteli le az űrhajó legénységét, ahogy azt a jó öreg Jason-től már megszokhattuk.

Bő nyolc évvel a minősíthetetlen Jason Goes to Hell után, amikor már nem elég egy sima, tóparti gyilkosság, elkészült az a bizonyos Jason X, amelyben kedvenc símaszkos terminátorunk az űrbe megy. Igen, ez így leírva pont olyan borzasztó mocsoknak hangzik, mint amilyen lett is valójában, de most jön a fordulat részemről, miszerint ez a film nálam egy elég nagy bűnös élvezet.

Látom minden hibáját, tisztában vagyok vele, hogy farzsebből előrángatott hülyeségekkel pakolták tele: mindenből többet, minél nagyobb baromság kerekedjen ki a végére, és talán pont ez miatt, de mégsem tudok rá haragudni. Mert egész egyszerűen jól szórakoztam. Nyilván nem is emelném filmművészeti magasságokba, egy szimpla guilty pleasure, méghozzá abból a fajtából, ami ha másnál nem is, de nálam az "annyira szar, hogy már jó" kategóriába is bőven belefér.

A végére ugyan tényleg nagyon elszállnak, sőt, egy bizonyos szerkezetnek hála a fináléra megszületik a minden eddiginél elpusztíthatatlanabb Uber-Jason is. Nem mellesleg egy korábbi epizód egyik klasszikus gyilkossága is megidéződik, mégpedig amikor Jason egy hálózsákba csavart lányt csapkodott a fához - itt azonban emelték a tétet, hiszen most nem egy fának üti a lányt, hanem... egy másik lánynak.

A helyszínt, a technológiákat és pár egyéb futurisztikus kelléket is elég ügyesen kihasználtak, például a virtuális világban játszódó játék, amivel a két srác játszik. Ha van benned elég mersz, és képes vagy kikapcsolni az agyad másfél órára, felkészülve egy tömény hülyeségre, valószínűleg élvezni fogod. Így kell trash-filmet csinálni. Így kell guilty pleasure mozit összehozni. Ja, és egy röpke szerepben még David Cronenberg is feltűnik.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

Top 10: Found Footage filmek

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]