Jason Goes to Hell: The Final Friday [1993]

Jason meghal. De most tényleg. Nem viccelek: elhalálozik. Körbekerítik, felrobbantják, annyi neki. A hullaházban a boncmester egy hirtelen ötlettől vezérelve azonban falni kezdi Jason szívét, amelynek hatására a férfi gyilkolni kezd. A símaszkos gyilkos lelke ugyanis megszállta őt.

Minden franchise életében eljön a mélypont. A Péntek 13 szériában erre a kilencedik részig kellett várni. Abszurd történet? Legyen. Eddig sem a hitelesség jellemezte a sorozatot, egy kilencedik horror epizódnál pedig nem feltétlenül várunk világ megváltó sztorit. Azonban itt már tényleg arról van szó, hogy a készítők nem is igyekeztek. De próbáljunk túllépni azon, milyen banális cselekményt próbálnak lenyomni a torkunkon és nézzük a film többi pontját.

A megvalósítás valami borzalmas. A film bármelyik random képkockájából visszaköszön az igénytelenség, amely egyrészt az alacsony költségvetésnek köszönhető, másrészt a minősíthetetlenül amatőr munkának. De tovább mennék: a párbeszédek katasztrofálisak, a karakterekről jobb nem is beszélni - hát még azok a színészi alakítások, amelyekkel eljátszották őket. A jelenetek pedig vagy unalmasak, vagy valami nevetséges blődségről van szó.

Kritikán aluli alkotásról beszélhetünk, amely minden ízében pocsék, szó szerint a nézhetetlenség határát súrolva, nem egyszer át is lépve azt. Nem tehetek róla, muszáj spoilereznem, nézzétek el nekem, de legalább megkíméllek titeket egy katasztrofális élménytől. A film végén Jason a pokolban végzi, legalábbis erre enged következtetni az a jelenet, amikor néhány óriási kéz kinyúl a föld alól és magával rántja a gyilkost. A maszkja azonban itt marad, a homokban heverve. A legutolsó képkockában pedig láthatjuk, hogy Freddy Krueger keze tűnik fel a föld alól, majd lenyúlja az itt felejtett ereklyét. Talán a Jason Goes to Hell egyetlen valamirevaló jelenete ez az utolsó, még ha nincs is megmagyarázva, és látszólag sok értelme sincs, de legalább csettintünk egyet nagy meglepődöttségünkben.

Tény, hogy a Péntek 13 sosem az egekig érő nívójáról volt híres, de ezzel a résszel még azt is sikerült meggyalázni, amit eddig nyújtott. Bőven kihagyható darab, nem tesz hozzá semmit az eddig történtekhez, maximum a Te életedből veszi el a drága másfél órádat.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]