Top 10: Kedvenc vígjátékok

A humor nagyon szubjektív dolog, kinek a könnyed poénok ütnek, másnak az éjsötét fekete komédiák tesznek a kedvére. Lehet, hogy ami neked gusztustalan, az másnak könnyeket fakaszt a nagy kacaj közepette. Először húszas listát akartam csinálni a tíz kedvenc vígjátékomból, de gondoltam, legyünk szigorúak egy tízes blokkal (na jó, igazából csak 17-et sikerült összeszednem). Kimaradtak olyan filmek, mint a Trópusi vihar, Dumb és Dumber, Dutyi dili, az Annie Hall, de ezek mind-mind belefértek volna egy hosszabb felsorolásba. Jöjjön, aminek jönnie kell: tíz olyan vígjáték, ami bármikor jöhet, és mindig mosolyt csal az arcomra.

10. 21 Jump Street [2012] & 22 Jump Street [2014]

Ez egy megosztott helyezés: mindkét filmet ugyanúgy szeretem, ami nem is véletlen, hiszen ugyanazon a sémán alapul. Nagyon szélsőséges humorral operál, mondhatni a debil fajtából, de nekem mégis szívem csücske ez a két film. A beépülős sztorik totális kifordítása önmagukból, miközben szinte az összes szereplő lubickol a karakterében. Még az ezerarcú Ice Cube is.


9. Addams Family - A galád család

A világ legfurcsább családja. Ezt a filmet már körülbelül mindenki látta. Nem azzal a hasfájósan röhögős humorral dolgozik, inkább nagyon egyedi módon közelíti meg azt: pont annyira egyedien, hogy az tökéletesen passzoljon ehhez a nagyon nem hétköznapi társasághoz, amelyet Addams-ék alkotnak. Raul Julia és Christopher Lloyd valami zseniálisak.


8. Vaskabátok / Hot Fuzz [2007]

A Cornetto-trilógia második darabja. Nehéz helyzetben vagyok, mert a Haláli hullák hajnala és a Vaskabátok közül mindig az a kedvencem, amelyiket éppen legutóbb láttam. A Világvége is nagyon jó, de még érnie kell. Így került be a listába a Vaskabátok. Az akciófilmes klisék kifigurázása, ahogy azt csak Wirght, Pegg és Frost tudja.

7. A nagy Lebowski / The Big Lebowski [1998]

Maga a film az egyik kedvencem, de ha mint vígjátékot nézzük, akkor nem tudom a hetedik helyezettnél előbbre tenni. Persze még így is kismillió dolgon tudok szakadni a nevetéstől, kezdve Donnie folytonos elkussoltatásán, Walter dühkitörésein, a kocsi szétpüfölésén, vagy ahogy a hamvakat belefújja a szél Dude képébe. A nagy Lebowski örök.

6. Shop Stop / Clerks [1994]

Kevin Smith első filmje: olcsó, fekete-fehér, az elkészülése is megér egy misét, de végül csak megszületett, ezzel együtt pedig az a mikrouniverzum is napvilágot látott, amelyben helyet foglal Randall, Dante, Jay és Néma Bob, és még sorolhatnánk. A Clerks nem véletlenül az egyik legjobb vígjátékok egyike: mindössze egyetlen nap története, átlagemberekkel és életszagú párbeszédekkel.

5. Maverick - Halálos póker [1994]

Amikor a western és a vígjáték keveredik. Ha kivesszük a képletből a pókert, még akkor is egy parádés komédiát kapunk a végére, amelyben Mel Gibson frenetikus, Jodie Foster elbűvölő, a humor pedig csak úgy szakad rád. A nyolcvanas években futó sorozat filmváltozatában az eredeti Maverick-et alakító James Garner is feltűnik, de itt a show most egyértelműen Gibsoné.

4.  Borat - Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika / Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan [2006]

Sacha Baron Cohen: Ali G., Borat, Brüno, Aladeen... Egyik név ismertebb, mint a másik, és nekem személy szerint a Borat a kedvencem mindközül. Valahogy itt érzem azt, hogy Cohen a legjobban eltalálta a karakterét, és bár nem kétség, hogy sokszor esik túlzásokba, de minden hibája ellenére a Borat egy olyan film, amit nem tudsz faarccal végignézni.

3. Csupasz pisztoly / The Naked Gun: From the Files of Police Squad! [1988]

A Csupasz pisztolyt nem kell bemutatni senkinek. Ahogy Leslie Nielsen azzal a fapofával előadja azokat a szövegeket, már elismerésre méltó teljesítmény. Minden tíz másodpercre jut valami poén, valami őrültség, valami túlzás, de nem mindig van az arcodba tolva, és pont ettől lesz klasszikus vígjáték a Csupasz pisztoly. Zuckerék legjobbja.

2. Brian élete / Life of Brian [1979]

Valakinek a Gyalog galopp, másnak a Brian élete - én az utóbbiak közé tartozom. Számtalanszor láttam már, mindannyiszor könnyesre nevettem magam. Vicces, idézhető szövegek, emlékezetes karakterek, a Biblia bizonyos mértékű paródiájával nyakon öntve. A Monty Python legjobbjának tartom, amit szinte minden héten megtudnék nézni.


1. Torrente, a törvény két balkeze / Torrente, el brazo tonto de la ley [1998]

Ez nem Steven Seagal, nem is Sylvester Stallone, ez itt Santiago Segura. Torrente immár mémmé nőtte ki magát, és nem titkolom, hogy a folytatásokért nem rajongok különösebben (na jó, a második még szódával...), de az első rész számomra a valaha volt legjobb komédia. Trágár, szexista, mocskos feketehumor, ahogy én szeretem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Top 10: Egyhelyszínes filmek

Stephen King: Az / It [1990]