Törés / Fracture [2007]

Terry Crawford (Anthony Hopkins) sikeres mérnökként tengeti mindennapjait. Fiatal felesége azonban csalja őt, ráadásul egy nyomozóval. Terry megtervezi a tökéletes gyilkosságot, amit véghez is visz: szemrebbenés nélkül lelövi az asszonyt, és nem is tiltakozik, amikor a rendőrök (köztük felesége szeretője) rárontanak. Willy Beachum (Ryan Gosling) kapja a látszólag pofonegyszerű ügyet. Azonban bizonyítékok sehol, Terry pedig mindenre felkészülten, rafinált módon mozgatja a szálakat.




Tárgyalótermi krimikre vevő vagyok, egyik nagy kedvencem a témából az A Few Good Men, amit ha nem láttál, tudod mi a dolgod... Gregory Hoblit 2007-es filmjéről hallottam már jót és rosszat, és mégiscsak olyan filmeket tett már le arra a bizonyos asztalra, mint a Legbelső félelem vagy épp a Letaszítva. Úgyhogy itt volt az ideje egy "törés" tesztnek. Nézd el nekem, ezt most nem hagyhattam ki.

Először is muszáj leszögezni, hogy a Törés nem siet sehova. Nem mondanám kifejezetten lassúnak sem, inkább amolyan közepes tempóval halad előre, de javára szolgáljon, hogy mégsem volt képes untatni. Precízen fekteti le az alapokat, majd ugyanilyen sodrással visz minket előre, amikor a Ryan Gosling által megformált, feltörekvő ügyész próbál valamiféle kiutat találni az ügyből. De a feladat nem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolta volna.


Mert ott van a gyilkos, Terry Crawford, aki egy számító, vén róka: rejtett tartalékait mindig a megfelelő pillanatban veti be. Dobálózik a nála lévő adukkal, és egész egyszerűen mindenre gondolt. Anthony Hopkins pedig zseniális volt erre a szerepre, mintha csak rá írták volna meg a karaktert. Hideg és rafinált, ahogy az Hopkins-nak olyan sokszor ment már az évek során. De Ryan Gosling-ra sem lehet panaszunk, bár tény, hogy hiába képviseli ő a pozitív oldalt, mégsem hozzá fűződnek az emlékezetesebb pillanatok. Azért egy Anthony Hopkins mellett nem is könnyű feladat érvényesülni. Főleg, ha az öreg éppen ennyire formában van, és nem egy Hannibal-szintű, rutinszerepet ránt elő a kalapból.

Izgalmas pillanatokban nem szenvedünk hiányt a Törés közben, a végén pedig sikerül meglepniük minket egy kisebb csavarral, és még ha nem is ez volt a film legerősebb momentuma, azért a maga módján betalált. Persze nem egy hibátlan moziról beszélünk (a szerelmi szál már megint minek?!), de összességében nagyon jól elvoltam vele a közel két órában. Nem, nem egy Few Good Men, de a tárgyalótermi krimik kedvelőinek így is tudom ajánlani.


Megjegyzések

  1. a törésteszt szóviccet nem fogom megbocsátani neked :DDDD

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Regisztráció nélkül is hozzászólhatsz a bejegyzéshez.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]