Valahol el kell kezdeni #2

Miből lesz a cserebogár? Most újra előrántottam öt direktort a kalapból, akik még mielőtt berobbantak volna a köztudatba, szárnypróbálgatás gyanánt olcsó, rövid szösszenetekkel gyűjtöttek tapasztalatokat.




Wes Anderson - Bottle Rocket [1994]

Az 1994-es, mindössze 13 perces Bottle Rocket lényegében két évvel később bővült ki egész estés filmmé. Wes Anderson Owen Wilsonnal közösen írta a forgatókönyvet, Owen szerepel is a filmben, Luke Wilson-nal egyetemben. Őket később ugyanezen karakterek megformálására is felkérte Anderson, amikor a Bottle Rocket-et kitudta bővíteni egy másfél órás filmmé, amely itthon Petárda néven jelent meg.



Mike Judge - The Honky Problem [1991]

Mike Judge-nak igen hálásak lehetünk olyan animációs szériáért, mint a Beavis and Butthead, vagy az olyan mozifilmért, mint a Hivatali patkányok. Ő nagyon kicsiben kezdte: első próbálkozása egy alig két perces animációs film volt, amelyben azért már megjelennek a Beavis and Butthead-ben használt rajzok bizonyos vonásai.



Paul Thomas Anderson - The Dirk Diggler Story [1988]

Dirk Diggler karakterét inkább az 1997-es Boogie Night-ból ismerhetjük, de Paul Thomas Anderson már a nyolcvanas években, mint kezdő, amatőr rendező (még a Thomas név használata nélkül) elkészítette egy fél órás rövidfilmben a pornószínész sztoriját. Itt még egy bizonyos Michael Stein alakította Digglert, akire nem várt nagy filmes karrier. Később Marky Mark Wahlberg öltötte magára a figurát.



George Lucas - Electronic Labyrinth THX 1138 4EB [1967]

Bár voltak Lucasnak ezelőtt is rövidfilmjei, de az első, igazán említésre méltó szösszenete ez a negyedórás sci-fi próbálkozás, amelyet, mint sok más kisfilmes rendező, később aztán kibővített, ez lett az 1971-es, szintén alacsony költségvetésű THX 1138.



James Cameron - Xenogenesis [1978]

Jó hát... olyan, amilyen. Régi is, pénz sem volt, a színészek sem brillíroznak, de ahogy a cím is mondja: valahol el kell kezdeni. És tekintettel az előbb vázolt körülményekre, azért Cameron-ban már a hetvenes években megvolt a kreatív véna. Innen még három év volt az a bizonyos Piranha 2, és hat esztendő a világsiker, azaz a Terminátor.
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]