Péntek 13: V. rész - Az újrakezdés / Friday the 13th: The New Beginning [1985]

Jason halott. Az előző részben megismert srác, Tommy azóta felnőtt, de még mindig nem volt képes feldolgozni a történteket. A megannyi intézetben eltöltött év után most egy szintén sérült fiataloknak kialakított táborba tart. Rejtélyes gyilkosságsorozat veszi kezdetét, Tommy pedig mindenhol Jason-t látja.

De csak a fejében létezik? Vagy Jason visszatért? Ki a gyilkos? És ez a rész miért készült el?




Szóval történt egy kis vérfrissítés (értitek... vér-frissítés, haha) a sorozat történetében, ugyanis a készítők valóban átakarták adni a stafétabotot, lezárni az egész Jason-sztorit, és nélküle folytatni tovább a szériát. Ennek maximum az első rész írója,  Victor Miller örült a legjobban, hiszen amikor annak idején papírra vetette a Péntek 13-mat, az ő elképzelései szerint Jason már gyerekként meghalt a fulladás következtében, a legutolsó jelenet ellen - ami a rendező saját ötlete volt - pedig egyenesen tiltakozott.

De kicsit elkanyarodtam. Ha az előző epizódra a sokadik önismétlés miatt rávágtam, hogy felesleges, akkor erre egészen más miatt muszáj ezt a jelzőt aggatnom: ugyanis semmi pozitív, vagy akár maradandó élményt nem nyújt annak, aki rászánja magát a Péntek 13-sorozat megnézésére. Bár a slasher-vonal jelen van, és valahol dicséretre méltó, hogy próbáltak valahogy újítani, de nem így kellett volna. Mondhatni, egy tollvonással kihúzható darab, és nem csak azért, mert ebben a részben fizikailag nincs jelen Jason.


Elspoilereztem? Nyugi, most tettem neked egy szívességet, Kedves Olvasó! Ez az epizód egyenesen kínos pillanatokat is tartogat, ott van például a paraszt csonka család, anya és fia, akik még egy igazán rossz vígjátékban is a legförtelmesebb pillanatokat hozták volna. És maga a gyilkos kiléte, akit aztán tényleg nem fogok ellőni, de bármennyire is próbálják elrejteni a fináléig, mégis ott van az a bizonyos mellékszereplő, aki nem kicsit viselkedik gyanúsan, ezzel pedig a gyakorlottabb nézők szinte már az elején levágják, ki húzta fel a símaszkot.

Maradjunk annyiban, hogy ez a rész nem létfontosságú: ha úgy döntesz, hogy valami bizarr indíttatásnál fogva ledarálod a szériát (én beszélek, mi?), akkor valóban nem kell fáradnod ezzel a filmmel. Megspórolsz cirka másfél órát az életedből, vagy ugorhatsz a hatodik részre, ami már szerencsére annyira szar, hogy jó. De erről majd legközelebb.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]