Nine Dead [2010]

Kilenc, egymás számára idegen embert ejt foglyul egy maszkos alak. Egy szobában térnek magukhoz, külön oszlopokhoz bilincselve. Fogva tartójuk közli velük a tényeket: nem véletlenül ők vannak most itt. Valamit elkövettek. Valami az ő lelkükön szárad. Amíg rá nem jönnek, mi a bűnük, tíz percenként meghal valaki.




Igen, igen, láttunk már hasonló próbálkozásokat. Az alacsony költségvetésű, igazi B-horror vonulatban előszeretettel alkalmazzák az egy helyszínes megoldásokat, hiszen ha van egy jó forgatókönyved, akkor más se kell, hogy elvigye a hátán a filmet.

Itt van ez a kilenc ember, akik próbálnak rájönni, mi a franc lehet a múltjukban, amely mindamellett, hogy összeköti őket, még akkora súllyal is bír, hogy ezért halált érdemelnek? Az idő fogy, ahogyan embereink is elhullanak egyesével, ezáltal pedig egyre nehezebb rájönni a megoldásra, így a már kivégzett társaik elszólásaikból is kell táplálkozniuk. Ezáltal csak még érdekesebb lesz az összkép, még ha sok esetben már túlontúl élesen kezd vágni szereplőink agya. Érdemes tehát odafigyelni, egy-egy, látszólag semmitmondó mondat is jelentőséggel bír.


Két fő negatívummal azonban elég rendesen számolnunk kell. Az egyik a színészi alakításoknál lesz szembetűnő. A pocséktól a korrektig minden színvonal felüti a fejét, kiemelkedőt sajnos nem találunk. De ha otthonosan mozgunk az ilyesfajta filmek világában, akkor ez mellett simán eltudunk menni, sőt, itt még a forgatókönyv bravúrossága is igyekszik elterelni a figyelmünket.

És a vége... De ne szaladjunk előre: a megoldás jó. Kerek, egész, ügyesen van felépítve és logikus. Kapunk tehát egy nagyon jó lezárást, amely méltó a filmhez, sőt, fogalmazhatunk úgyis, hogy ráteszi a koronát. És jön még egy jelenet, ami nagyon nem kellett volna oda. Nem rontja el magát az élményt, nem fog visszamenőleg megváltozni a véleményünk az addig látottakról, egész egyszerűen odakerült pluszba, és emiatt hagy némi keserű szájízt maga után. Sajnáltam, mert tényleg teljesen felesleges, és közben nagyon dühös is voltam miatta. Kár volt.

De összességében mégiscsak ajánlani tudom a filmet. Vér csak elvétve van (a gyilkos fegyver ugyanis egy szimpla pisztoly), az R-kategória főleg a trágár szövegek folyamatos ömlése miatt jogos. Aki szereti az ilyen minimál darabokat, az ugorjon rá bátran - de az utolsó két perc előtt nyugodtan ki lehet kapcsolni.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Top 10: Kedvenc vígjátékok

Beware the Slenderman: Az internet réme életre kel [2016]