In Your Eyes [2014]

Rebecca és Dylan Amerika két különböző, egymástól meglehetősen távol eső pontján élnek. Nem ismerik egymást, azonban egyfajta mentális kapcsolat mégis van köztük. Van, hogy átérzik egymás fájdalmát, és mindez már gyermekkoruk óta jelen van. A dolgok bonyolódnak, amikor verbális kapcsolatba sikerül lépniük egymással...




Joss Whedon ha forgatókönyvet ír, és éppen nem egy nagyágyú stúdió követeléseinek próbál megfelelni szkriptjével, akkor egész frappáns, egyedi ötleteket szabadít a nagyvilágra, lásd a Cabin in the Woods esetét. Az In Your Eyes egy igazi szeretetprojekt, mindössze egyetlen filmfesztiválon mutatták be, majd a premier után Whedon közölte, hogy a film már le is tölthető egy bizonyos oldalról, cirka 5 dollárért.

Nem szépítek, ez egy romantikus film, de messze nem a rosszabb fajtából. Adva van két ember: a lány, aki főorvos férjével kissé felszínes házaséletet él, valamint a srác, aki nemrég szabadult a sittről, lakókocsiban lakik, próbálja újrakezdeni, de a múlt nem ereszti. Nem kifejezetten boldogok, de aztán minden megváltozik, amikor meghallják egymás hangját, és rájönnek, hogy nincsenek egyedül a világban. Eddig csak érezték, de most már tudják is.

Ez a furcsa sci-fi szál adja meg a film pikantériáját. Persze Rebecca és Dylan eleinte csupán barátkozik, sőt, a lány még segít is a fiúnak egy randi előkészületeiben. De te már tudod, hogy ennél több is lesz. Hiába vannak meg a kötelező körök, Whedon amit lehetett, kihozott ebből a korántsem hétköznapi társalgásból, amelyhez a rendező, Brin Hill megfelelő hangulatot varázsolt rendezésével.


A film legnagyobb hibája, hogy egyszerűen csak csordogál, és ugyan nézeti magát, te pedig csont nélkül végig is nézed, azonban hiányoznak a 'na ez igen!'-típusú jelenetek. Nincs különösebb tetőpont, bár bonyodalmaktól nem mentes, azért mégis cseppet egysíkú lett, de szerencsére a fináléban történik valami, ami még ha nem is éri el a maximális hatást, azért próbál emlékeztetni minket arra, hogy milyen is az a bizonyos katarzis.

A két főszereplővel az égvilágon semmi gond nem volt: Zoe Kazan bájos, nem az a kiemelkedő szépség, de van benne valami igazán aranyos, és nagyszerűen hozta a boldogtalan feleséget. Michael Stahl-David úgyszintén rendben volt, és bár egyikük sem egy színészóriás, de itt mégis korrektül hozták, amit hozni kellett.

Összességében az In Your Eyes egy figyelemere méltó darab. Bár tartok tőle, hogy pár év múlva senki sem fog rá emlékezni, én mégis csak bátorítani tudok mindenkit, hogy tegyen vele egy próbát. Nem a tipikus romantikus ömlengés, annál valami sokkal jobb.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Halálos hallgatás / Dead Silence [2007]