Ha ölni kell / A Time to Kill [1996]

Mit tehet az apa, akinek a lányát megerőszakolta és brutálisan megkínozta két primitív, alpári, piás redneck? Carl Lee Hailey (Samuel L. Jackson) úgy dönt, maga tesz pontot a dolgok végére, így amíg az elkövetőket a bíróságra kísérik, ő előlép, és módszeresen lelövi őket. Jake Tyler Brigance (Matthew McConaughey) elvállalja, hogy védeni fogja Carl-t, ám miközben a tárgyalások folynak, a környéken mozgolódni kezd a Ku-Klux-Klán, így hamarosan Jake élete is veszélybe kerül, mert egy feketét próbál védeni.




John Grisham írásait már több alkalommal adaptálták vászonra, jelenleg tárgyalt filmünk mellett olyan mozik is az ő tollából származnak, mint A cég, vagy A pelikán-ügyirat. A Ha ölni kell azonban lényegesen jobban sikerült ezeknél, azokból az időkből, amikor Joel Schumacher, ha hellyel-közzel is, de képes volt kiadni értékelhető alkotást a kezei közül. Igen, egy évvel a Mindörökké Batman után, és egy szintén egy évvel a Batman és Robin előtt járunk - ha pedig ezen két Denevérember-film gyengesége annak tudható be, hogy Schumacher minden erejét és kreativitását a Ha ölni kell-be fektette bele, akkor mindent értek. Persze az is lehet, hogy Akiva Goldsman remekbe szabott forgatókönyvét nehéz lehetett elcseszni.

Nincs tökölés, a film eleje iszonyat erősen indít. Láthatjuk, ahogy a mindössze tíz éves kislány vásárolni megy, ezzel párhuzamosan pedig a két randalírozó, részeg őrültet, akik egy leharcolt Pick-Uppal száguldoznak, amelynek hátsó szélvédőjén ott virít az a bizonyos konföderációs zászló. Megtörténik az elkerülhetetlen, és bár nem tolnak egyenesen az arcodba mindent, de még így is olyan képi megoldásokkal éltek, amellyel a kívánt hatás, a düh messze nem marad el. És ekkor még csak mindössze néhány perc telt el a játékidőből.


A későbbiekben a film ugyan bőven visszavesz, de akadnak még jócskán jelenetek, amik a pulzusunkkal játszadoznak. Egyik oldalról egy tárgyalótermi filmet kapunk, hogyan építik fel a védelmet, ami nehéz meló, tekintettel arra, hogy meg kell küzdeni a befolyásos Rufus Buckley-val (Kevin Spacey) is, aki az ellenpólust képviseli a tárgyaláson. És ott van a fivérét gyászoló Freddie Lee Cobb (Kiefer Sutherland), aki a KKK-ba lépve próbál egyfajta revansot venni lelőtt testvére miatt. Ez a szál eleinte felesleges adaléknak tűnik csupán, az ember okkal ijed meg, amikor felüti a fejét a Klán, de idővel ennek is lesz valamiféle jelentősége, még ha nem is volt maximálisan szükségszerű belevonni mindezt.

Matthew McConaughey pedig menjen a francba! 1996-ot írunk, és ő már itt bizonyított, hogy ott lapul benne a tehetség. Persze biztos jó buli volt a sok limonádé filmje forgatásán jobbnál jobb csajokat dugni, de szerencsére mostanra már megjött az esze, és kamatoztatta azt, amire született. A film pedig hemzseg az ismerős arcoktól, a már megemlített neveken kívül: Sandra Bullock, Donald Sutherland, Oliver Platt, Chris Cooper, Kurtwood Smith.

A Ha ölni kell egy igazán torokszorító, idegőrlő úton visz végig, kellő izgalommal, megbotránkoztató felvetésekkel és fordulatokkal - egy igazi adrenalin élmény. Sajnos a film végére sikerült megvillantani a hollywoodi giccset is, amely ront ugyan az összképen, de amíg eljutunk odáig, nem nagyon lehet okunk panaszra, ha egy igazán tömény krimi és thriller koktélra vágyunk. Amilyen lehengerlő film, sokszor annyira rossz nézni.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]