Elrabolva / Taken 3 [2014]

Bryan Mills már megint bajban van. Volt feleségét meggyilkolják, a gyanút ráakarják terelni, de ő megpattan, majd fegyvert, na meg persze telefont ragad, hogy kiderítse, miért kellett a nőnek meghalnia, és ki áll a dolgok hátterében?




Kezdjük a legfontosabbal, ami úgy gondolom, hogy már az előzetesből bőven átjött mindenkinek: ez nem egy Taken-film. Na nem pusztán azért, mert itt már nem rabolnak el senkit, egész egyszerűen csak sikerült lebutítani a szériát egy vérbeli tucatakciófilm szintjére. És akkor vonatkoztassunk el a címtől, a főszereplőtől, próbáljuk úgy nézni ezt a mozit, mintha egy teljesen különálló alkotás lenne. Na, így működik? Nem. Ugyanezt a sztorit, ugyanezt az izgalmat, szinte ugyanezt az élményt megkapod a legtöbb Seagal és Van Damme-filmtől. Nem viccelek, a Taken 3 nem igényel több elvárást, mint mondjuk egy Film+ gyengébb akciófilmes kínálata.

A cselekmény szinte ötös osztályzattal mondja fel a kliséket. De még, mielőtt a film úgy igazán belecsapna a lecsóba, körülbelül félórán keresztül próbál minket meggyőzni arról, hogy Bryan Mills mennyire jó ember, mennyire szereti a lányát és, hogy milyen jó kapcsolatot ápol volt feleségével. Oké, ez mind rendben is van, de egy állítólagos széria harmadik részében már nagyon nem ezzel kéne foglalkozni, pláne nem annak tükrében, hogy az első két epizódban is fontos szerepet játszottak a szerettei. De értjük, hiszen a tragédia robbantja ki a konfliktust, azonban még így is túl volt húzva erősen.


Fontos kitérni a vizualitásra, ami aztán végérvényesen hazavágja a filmet: nézhetetlen. Nem tudom miért fontos az, hogy atomjaira legyenek darabolva a jelenetek: átlagosan 3-4 másodpercenként vágás, vágás, vágás, ami egy idő után - számomra legalábbis - rettentően zavaró volt. A hab a tortán pedig a szanaszét rángatott kamera, hiszen a tisztelt rendező úr, Megaton esetében tudjuk, hogy enélkül nincs akciójelenet. De amikor konkrétan nem látjuk, mi történik a vásznon, akkor felmerül a kérdés: miért kell ennyire majmolni a Bourne-t? Az ugyanis nem attól volt jó, mert rángatták a kamerát (hozzáteszem: ott működött!), hanem mert normálisan megvolt írva.

Megaton ismét bebizonyította, hogy nem ért az akciójelenetekhez, de úgy cakk-pakk a filmrendezés egyáltalán nem az ő területe. Bryan Mills-t is hagyni kéne a fenébe, igaz, ez már a Taken 2 után is nyilvánvaló volt. Nagy kár, hogy a zseniális első részbe még egyet sikerült belerúgni.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]