Top 100 Joint: #50-41.

Egy Top 100 lista, amit hónapokon át írtam, szelektáltam, variáltam, míg végül csak összejött. 100 kedvenc film, szigorúan szubjektíven.

50 filmen már túl vagyunk, jöhet a lista első fele!

Ha lemaradtál: 100-91, 90-81, 80-71, 70-61 és 60-51.




50. Sin City - A bűn városa / Sin City [2005]

Ha Robert Rodriguez, Frank Miller, valamint egy cameo-rendezés erejéig Quentin Tarantino összedugják a fejüket, akkor ilyen képregény adaptáció születhet, mint a Sin City. Itt írtam róla.


49. Nincs bocsánat / Unforgiven [1992]

Clint Eastwood elbúcsúzik a westerntől. Sallangoktól és jól bevált módszerektől mentes film rántja le a leplet az amerikaiak kultuszáról. Nincsenek 'kurvamenő' cowboyok, akik hosszas távolba nézések után oltják ki az emberi életeket. Itt meggyötört figurák vannak, az Unforgiven pedig a western-filmek rekviemje is egyben.


48. Halálos fegyver / Lethal Weapon [1987]

A buddy-cop filmek atyja: Gibson és Glover zseniálisak, de gondolom egy ilyen alapfilm esetében felesleges is lenne ecsetelnem, miről is van szó.


47. A komédia királya / The King of Comedy [1982]

Scorsese és a komédia két külön műfaj, kivéve, ha a The King of Comedy-t nézzük, amely legalább annyira szomorú, mint vicces is egyben. Robert De Niro pedig maximális átéléssel veti bele magát ebbe a korántsem hétköznapi szerepbe. Itt írtam róla.


46. Mielőtt felkel a nap / Before Sunrise [1995]

A film, amiben egy fiú és egy lány beszélgetnek. Sétálnak, és közben megismerik egymást. Ennyi. A Before Sunrise pedig ha hiszed, ha nem, pont ettől bámulatos.


45. Szigorúan bizalmas / L.A. Confidential [1997]

James Ellroy regénye alapján. Ez sokat elmond. Igazi film-noir. Femme fatale, újonc, piperkőc zsaru, a kemény kezű fakabát, alvilág és korrupció, valami elképesztő tolmácsolásban.


44. Idétlen időkig / Groundhog Day [1993]

Phil, a kiállhatatlan természetű riporter időhurokba kerül az isten háta mögötti kisvárosban, ahonnan szíve szerint két perc után elhúzna a francba. De nem fog, mert minden reggel ugyanaz a nap áll előtte. Bill Murray talán legjobb filmje.


43. Sebezhetetlen / Unbreakable [2000]

Ha tetszik, ha nem, a Sebezhetetlen egy szuperhős film. Miután David Dunn mindenféle karcolás nélkül túlélt egy vonatbalesetet, rájön, hogy ő valóban egy sebezhetetlen alak. Lassú lefolyású film, de mégis M. Night Shyamalan kevés jó rendezéseinek egyikéről van szó.


42. Fedőneve Donnie Brasco / Donnie Brasco [1997]

Nem is sejtené az ember, mivel jár, ha be kell épülni az alvilágba. Miközben átszellemülsz Te magad is, a családod is könnyen tönkre vághatod. Születhetnek barátságok, de neked is a hátad mögé kell nézned, ha túl akarod élni. Johnny Depp, Al Pacino és Michael Madsen egész egyszerűen uralják ezt a filmet. Kém- és gengszterfilm egyszerre.


41. Terminátor - A halálosztó / The Terminator [1984]

1984-ben megérkezett a Terminátor, és örökbe beírta magát a filmtörténelembe. A szűkszavú gyilkológép, akit senki és semmi nem akadályozhat meg, hogy teljesítse a küldetést. A jövőből jött, ahol már a gépek uralkodnak, de az ellenállást valahogy mégis ki kell küszöbölni. És csírájában kell elfojtani a bajt.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]