Péntek 13 / Friday the 13th [1980]

Csapat fiatal kiruccan a Kristály-tóhoz, ahol annak idején egy kisfiú, Jason Vorhees a táborvezetők figyelmetlensége miatt vízbe fulladt. Minden szép és jó, a fiúk jól érzik magukat, a lányok jól érzik a fiúkat, mígnem valaki el nem kezdi őket egyesével lemészárolni...



1980-ban indult útjára a Péntek 13-sorozat, folytatva azt a slasher-őrületet, amelyet két évvel korábban a Halloween olyan erősen meglovagolt. Még ha a túlnyomó többség szerint nem is sikerült felérnie Michael Myers-magasságokba, sőt, a négy évvel később debütáló Elm Street-széria is beelőzte nívóban a Kristály-tavi gyilkosságokat, akkor is egy elég szép kultusz alakult ki.

Persze ehhez egy hokimaszkos terminátor is kellett, aki ebben a részben tulajdonképpen fel sem bukkant. Vagyis... nem úgy.

A Péntek 13 pedig temérdek folytatást szült, egyik rosszabb lett, mint a másik, de volt, amelyik már annyira szar volt, hogy pont attól lett jó. Később Jason-t még az űrbe is fellőtték, majd keresztezték útjait Freddy Kruegerrel, kapott egy remake-et is, sőt, készül a következő újragondolás. A filmipar valamiért azt hiszi, hogy tud újat mutatni ebben a témában.


Kicsit elkalandoztam, lássuk tehát az első részt. A múltkor gondoltam egy nagyot, és miért ne, újra megnéztem az első pár részt - igen, a többi is tervben van. Klasszikus slasher-horror, és ezzel úgy cakk-pakk mindent el is mondtam. Bulizó fiatalok, akiket mindvégig figyel valaki a háttérből. Egy urban legenda, amit senki nem nyel be, pedig nem ártana. Főleg, hogy még a "helyi hülye" is rebesgeti a dolgot, de mivel őt senki sem veszi komolyan, majd pont ők fogják, mi? Aztán megkezdődik a fogyatkozás, kis csapatunk tagjai egyre kevesebben lesznek, különféle halálnemeket halnak az ismeretlen mészáros által. Ennyi. Egyszerű, mint a pofon, de mégis megvan a slasher-horrorok varázsa, legyen akármennyire is szerény a forgatókönyv a maga módján.

Tipikus agy-kikapcs mozi, amit általában egyetlen dologban szoktak megvariálni: a halálnemek. És valljuk be, sokszor akármennyire is képes lefárasztani a blődségeivel a Péntek 13-széria, azért nem szoktak megállni egy homlokba belevágott baltánál. Már itt, az első részben is kreatívkodtak, lásd Kevin Bacon halálát az ágyban - pár évvel később az első Elm Street-filmben amúgy Johnny Depp az első szerepével szintén egy ágyban lelte halálát (mondjuk ő hol máshol, ha egyszer álmodott, ugye?)

Vérbeli slasher, semmi több, de annak abszolút megállja a helyét. Még akkor is, ha személy szerint nekem pont nem ez a kedvenc részem, de erről majd máskor. Az a filmvégi jelenet pedig, amikor az egyetlen túlélő a csónakban már éppen megnyugodna... Na, az mindent visz.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Halálos hallgatás / Dead Silence [2007]