Az őslakó / The Man from Earth [2007]

Néhány professzor az egyetemről összeül, hogy búcsúestét tartsanak kollégájuknak, John Oldman-nek, aki nemrégiben mondott fel, és most tovább áll. Az este folyamán John egy érdekes kérdést vet fel: elképzelhető-e, hogy valaki 14 000 éves? A többiek viccnek fogják fel, azonban nem telik el sok idő és kiderül, a kérdés nem véletlenül merült fel. John Oldman ugyanis állítása szerint 14 000 éves.




Fogj néhány teljesen amatőr színészt, rakd őket egy szobába. Adj nekik egy precíz forgatókönyvet, és csináld meg minden idők talán legjobb kamaradarabját. Voltaképp egy színházban elő lehetne adni azt, ami Az őslakóban zajlik. És mégis úgy, ahogy van, minden egyes pillanata aranyat ér.

Kik mások lennének a szereplők, mint egyetemi professzorok? Remek teret biztosít arra, hogy egy nagyon intellektuális csevej, egy igazi verbális kérdezz-felelek alakuljon ki arról, hogy John Oldman vajon hazudok, avagy sem? Mindannyiuknak más a szakterülete, így nagyon pontosan körbe tudják járni a témát. Elképzelhető, hogy valaki ennyi idős legyen? Minden, de értsd: minden kérdés felmerül, amit el tudsz képzelni, kikezdhetetlen válaszokkal, megdöbbentő fordulatokkal - amelyből a legütősebbet a legvégére tartogatták.

A film készítői maguk preferálták, hogy Az őslakó néhány filmfesztivál után felkerüljön torrent oldalakra, mert nem profitálni akartak ebből az egészből, hanem minél szélesebb körben ismertté tenni filmjüket. Elismerésre méltó döntés, hiszen hatalmas sikernek örvend azóta is. Egy olyan sci-fi, amiben semmi sincs, ami egy átlagos, vagy akár átlagon felüli/aluli science fiction-ben megtalálható. Csupán egy olyan téma, amely rengeteg kérdéssel jár - és legtöbbjükre választ is kapunk.


Könnyen előfordulhat azonban, hogy egy ponton kiveri a biztosítékot a film, ha érzékeny vagy egy bizonyos témára: ez pedig a vallás. Mondhatni, elveti a súlykot, kicsit túl messzire megy, de akit nem zavar az ilyesmi, az jó eséllyel nem fog háborogni emiatt.

Ha azon kevesek közé tartozol, akiknek eddig kimaradt Az őslakó, akkor elhiheted, hogy ez a mindössze 87 perc maximálisan megéri a rászánt időt. Én magam immár sokadik alkalommal kaptam elő újranézésre, és még mindig nem érzem azt, hogy a többszöri megtekintés a film kárára vált volna.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Top 10: Kedvenc vígjátékok

A 9. szalag / Session 9 [2001]