Top 100 Joint: #80-71.

Egy Top 100 lista, amit hónapokon át írtam, szelektáltam, variáltam, míg végül csak összejött. 100 kedvenc film, szigorúan szubjektíven.

Na, itt is vagyok az eheti adaggal. Lassan, de biztosan menetelünk a cél felé.

Ha lemaradtál: 100-91 és 90-81.




80. Az utolsó éjjel / 25th Hour [2002]

Spike Lee remekbe szabott filmjében a hétéves börtönbüntetésre ítélt Monty Brogan utolsó napját láthatjuk, mielőtt bevonul a sittre. Edward Norton számára jutalomjáték, a 25th Hour pedig egy nem mindennapi élmény.


79. Majdnem híres / Almost Famous [2000]

Hetvenes évek, szabadság, rock and roll! Cameron Crowe egyik legjobb filmje, amelyben egy 15 éves srác (!!!) csapódik a Stillwater zenekar turnéjához, hogy tudósítson a Rolling Stone Magazinnak.


78. Születésnap / Festen [1998]

Thomas Vinterberg filmje nem csak az első hivatalos Dogma-film (röviden: vizuálisan minden annyira természetes, amennyire csak lehet), hanem egy meglehetősen felkavaró családi dráma. Gondolom mondanom sem kell, ha eddig kihagytad, akkor ne is habozz tovább!


77. Éjszaka a Földön / Night on Earth [1991]

Négy történet, négy taxiból, a világ négy különböző pontján, egy éjszaka. Jim Jarmusch kevés befogadható filmjei közül az egyik, és talán a legjobb.


76. A kötél / Rope [1948]

Ha azt mondom, Hitchcock, a legtöbb embernek a Psycho ugorhat be, hozzáteszem, jogosan. Vagy akár az Idegenek a vonaton, és még sorolhatnám. A kötél egy korai darab a Mester filmográfiájából: pattanásig feszült kamaradarab egy kíváncsiságból elkövetett gyilkossággal megfűszerezve, s miközben javában folyik a party, a holttest elrejtve ugyan, de mindvégig a szobában van.


75. Carlito útja / Carlito's Way [1993]

Ha Brian De Palma és Al Pacino összedugják a fejüket, akkor abból kisülhet egy Sebhelyesarcú is, de még akár egy Carlito útja is. Carlito Brigante kijön a sittről, szeretne jó útra térni (de ő tényleg!), de mint tudjuk, az alvilág vagy így, vagy úgy, de nem ereszt olyan könnyen.


74. Maverick [1994]

Pörgős párbeszédek, remek helyzetpoénok, kiváló fordulatok, röhejes beszólások, egy sziporkázó Mel Gibson, egy hihetetlenül aranyos Jodie Foster, gyönyörű tájak, western-fless, póker, és kész: Maverick!


73. 12 Majom / Twelve Monkeys [1995]

Így jár az időutazó, akit rossz korba küldenek vissza: elmegyógyintézetbe zárják. Pedig ha nem sikerül a küldetés, az emberiség túlnyomó részére pusztulás vár. Terry Gilliam egyik mesterműve.


72. Torrente, a törvény két balkeze / Torrente, el brazo tonto de la ley [1998]

Rasszista, szexista, gyomorforgató, alpári, korrupt, lusta, koszos, büdös, bunkó... De mégsem lehet nem kedvelni Torrentét. És ez sokat elmond a filmről.


71. Összeomlás / Falling Down [1993]

Nem szaporítanám sokáig a szót, erről pont tegnap írtam egy beszámolót, amit ide kattintva érhetsz el.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Top 10: Kedvenc vígjátékok

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

A 9. szalag / Session 9 [2001]