Top 100 Joint: #60-51.

Egy Top 100 lista, amit hónapokon át írtam, szelektáltam, variáltam, míg végül csak összejött. 100 kedvenc film, szigorúan szubjektíven.

Egy hét kihagyás után folytatódik a lista, ráadásul elérkeztünk a feléhez!

Ha lemaradtál: 100-91, 90-8180-71 és 70-61.




60. Volt egyszer egy Amerika / Once Upon a Time in America [1984]

Sergio Leone, a spagetti-western koronázatlan királyának utolsó filmje egy több évtizedet átívelő gengsztereposz, amellyel feltette a pontot az i-re: nem csak karrierje, de talán a gengszterfilmek terén is.


59. Az ember, aki ott se volt / The Man Who Wasn't There [2001]

A Coen-tesók keserédes fekete komédiájában a Billy Bob Thornton által alakított egyszerű borbély első alkalommal próbál valamit saját belátása szerint csinálni, abból is elképesztő gondok adódnak.


58. Kánikulai délután / Dog Day Afternoon [1975]

Ez van, ha hülye vagy a bankrabláshoz, de a pénz mégis nagyon kell. Hogy mire, azt majd meglátod, ha megnézted ezt a remekbe szabott Sidney Lumet-filmet, egy zsenge, de annál szenzációsabb Al Pacinóval.


57. A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső / Lock, Stock and Two Smoking Barrels [1998]

Guy Ritchie debütáló rendezése (nem mellesleg Jason Statham első filmszerepe) egyfajta válasz volt a britek oldaláról Tarantinóra. És milyen komoly elstartolás, kérem szépen!


56. Volt egyszer egy vadnyugat / C'era una volta il West [1968]

A véletlen műve, hogy ebben a tízesben két Leone-film is szerepel, ráadásul mind a két "Volt egyszer egy..."-filmjéről van szó. Egy örök western klasszikus, de gondolom felesleges magyarázkodni. Alapmű.


55. Szemtől szemben / Heat [1995]

Végy egy régi Michael Mann-t, adj hozzá egy cinikus Al Pacinót, mint a törvény emberét, végül fűszerezd meg egy higgadt Robert De Niróval a bankrabló brigád fejének szerepében. A végeredmény egy akció-dús, de drámában sem vérszegény Heat.


54. Szuper haver / Iron Giant [1999]

A magyar cím ne tévesszen meg: az egyik legjobb animációs film, amely nem csak maradéktalanul képes szórakoztatni, de még a szívedet is megfacsarja párszor.


53. Amerikai História X / American History X [1998]

Egy évvel a Fight Club előtt Edward Norton egy olyan alakítást pakolt le a maga kis asztalára, amelyet úgy gondolom, nem kell különösebben magyarázni. Aki látta, annak garantáltan beleégett a retinájába a lassított felvételben megforduló Derek Vinyard, azzal a bizonyos elégedett mosolyával.


52. Amadeus [1984]

Nem szereted a klasszikus zenét? Falra mászol tőle? Rühelled a kosztümös filmeket? Nem baj. Az Amadeust imádni fogod. Ez biztos.


51. Brian élete / Life of Brian [1979]

Ha engem kérdeztek, én jobban preferálom a Brian életét, mint a Gyalog Galoppot - ami amúgy szintén nem rossz, de nálam a Názáreti Brian sokkal jobban betalált. Azon kevés vígjátékok egyike, amit mindmáig bármikor, bármilyen hangulatban képes vagyok végigülni.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Top 10: Kedvenc vígjátékok

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Marrowbone előzetes: Az Árvaház írójának horrorja