Loft [2008]

Öt barát osztozik egy titkos helyiségen, egy úgynevezett "loft" lakáson. Öt kulcs van összesen, csak ők tudják, hogy létezik. Egy titkos zúg, ahova bármikor elbújhatnak, bár nem titok, hogy csak akkor látogatják a helyet, amikor nővel van dolguk, és itt bármikor zavartalanul léphetnek félre, a lebukás veszélye nélkül. Történik azonban, hogy egyik reggel egy ágyhoz bilincselt, meggyilkolt nőt találnak a szobában. De vajon melyikük tehette? Látszólag mindenki tiszta. De ahogy haladunk előre a cselekményben, egyre több titok lát napvilágot.

A történet három síkon zajlik. Egyrészt, amikor a helyszínen próbálják kideríteni, hogy került egy halott lány a szobába. A másik a kihallgatószobában, amikor a rendőrök faggatják őket. És ott van a múlt, onnantól számítva, hogy egyikük, Vincent megajándékozta őket egy-egy kulccsal, és megbeszélték a szabályokat a szobával kapcsolatban.

A Loft egy belga thriller, Erik Van Looy rendezésében, aki már el is készítette az amerikai változatot a tavalyi évben. Nem bízott a véletlenre semmit, így mindkét filmben feltűnik például Matthias Schoenaerts, ugyanazon karaktert alakítva. De mi most nézzük az eredetit.

A Loft a tipikus puzzle-effektuson alapszik. A darabkák szanaszét szórva előtted, te pedig próbálod összerakni, de nem olyan egyszerű, hiszen magát a végeredmény kilétéről csak akkor szerzel tudomást, ha már kész vagy. Mindez két órában eléd rakva, azonban megnyugtatlak: a Loftban nincs üresjárat. Még ha elsőre úgy is tűnhet egy-egy jelenetnél, hogy most mellékvágányra érkezett a film, muszáj megjegyeznem, hogy a végére mindennek jelentősége lesz. Akár még egy jelentéktelennek tűnő, elejtett mondatnak is, vagy egy tekintetnek


 Hőseink, vagy inkább antihőseink mind jómódú férfiak, akik kihasználva a titkos szoba adta lehetőségeket, egyre nagyobb gubancokba keverednek, hiszen veszélyes játék a megcsalás - és ebből adódóan nem is igazán tudsz azonosulni a főszereplőkkel. Ez simán lehetne hátulütője a filmnek, de mindvégig tudod, mekkora bajban vannak, és így sokkal könnyebb végignézned. A végső megoldásra pedig nem számítasz. Tippelsz, tippelgetsz, mi lehet a rejtély megoldása, de nincs határozott elképzelésed, annyira ködös minden... Mígnem aztán bedobnak egy csavart, amire addig a pontig még csak nem is számítottál.

A színészek pedig mind remek választásnak bizonyultak. Nem az évszázad alakításai ugyan, de jellemüket tekintve elképesztően el lettek találva a karakterek, az őket megformáló színészekkel együttesen. A koros macsó, a labilis kokós, a sármos doki, a nagypofájú idióta, és a vesztes.

Egy méltatlanul elhanyagolt film, amely hazai forgalmazásban nem jelent meg, de még mielőtt az amcsi remake betörne a köztudatba, feltétlenül csekkold le, hidd el, megéri. Fordulatos, csavaros és pörgős thriller, Belgiumból.

8/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

Top 10: Found Footage filmek

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]