V/H/S: Viral [2014]

Az első V/H/S-film érdekes próbálkozás volt: kisebb horror-történetek, amelyeket egy fő szál kapcsol össze, egyfajta magyarázatot is adva, miért is nézzük mi ezeket a tíz-tizenöt perces agymenéseket. Nem nevezném kiemelkedőnek, de egyszeri horror-kikapcsolódásnak teljesen korrekt volt, sőt, még a második sem volt kifejezetten rossz. Nem ezek a kortárs horror kiemelkedő művei, a nyomukban sincsenek, de ha nincs más, lehet tenni egy próbát. A harmadik rész pedig...

Nos, a harmadik résznek hasonló elvárásokkal ültem neki: nem vetettem rá magam, ahogy kijött, nem tettem magasra a lécet, naiv fejjel gondoltam, mit fogok kapni, hátradőltem, hadd jöjjön, aminek jönnie kell. És jött.

Az első történetben egy bűvészt láthatunk, akinek nem csak az élete, a karrierje, de a személyisége is durván megváltozik, miután birtokába jut egy bizonyos köpenynek. Nem is lenne addig semmi gond, amíg a köpenyt nem kéne... etetni. Vélemény? Többnyire kiszámítható, sokszor röhejes, de meg lehet nézni.

A második kisfilm a legjobb! Nem túlzok, ha mást nem is, ezt mindenképp látnod kell. Kellően bizarr és groteszk történet egy férfiról, aki a pincéjében kreált szerkezet segítségével át tud lépni egy párhuzamos világba. A kapu megnyílik, a túloldalon megpillantja saját magát, és 15 percre szerepet cserélnek. Van azonban valami, ami a másik világban máshogy működik.

Végezetül néhány meglehetősen unszimpatikus gördeszkás srácot kapunk, akik egy mexikói skate-parkban keverednek összetűzésbe egy szekta tagjaival. Itt már nagyon a fejemet fogtam, egy tulajdonképpen sehova sem vezető vérfürdőt tolnak az arcunkba. Kár volt, nagyon nagy kár.


És ugye van egy átvezető sztori, amellyel indítunk, lezárunk, és a kisfilmek közt is kapunk belőle ízelítőt, éppen merre halad a történet. Ahogy már említettem, az első két részben ez a szekció szolgált arra, hogy valami oknál fogva hőseink megnézzék azokat a bizonyos felvételeket, amelyekből összeáll maga a V/H/S. Itt semmi ilyen nincs: adott egy páros, akik kapva kapnak az alkalmon, a környéken ugyanis autós üldözés zajlik, ha pedig ezt közelről lefilmezik, lesz ám nézettség a YouTube-on! A probléma azonban, hogy ez a szál azon kívül, hogy totálisan érdektelen, még tele van képhibákkal, de zsúfolásig, így szinte a nézhetetlenség határát súrolja.

A rendezők többnyire kezdők, szárnypróbálgatók, kivéve Nacho Vigalondo-t, akinek az amúgy zseniális Időbűnöket is köszönhettük anno - nem hiába, itt is az ő kis szösszenete viszi a prímet.

A V/H/S: Viral összességében egy 82 perces időpocsékolás. Akkor már inkább a The ABC's of the Death. De ezt viszont messze kerüljétek el, mert nagyon nem éri meg a rááldozott időt.

3/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Halálos hallgatás / Dead Silence [2007]