A védelmező / The Equalizer [2014]

Robert McCall (Denzel Washington) nyugisan tengeti mindennapjait. Esténként egy kávézóba jár olvasgatni, ahol rendszerint mindig vált néhány szót az orosz maffia egyik prostijával (Chloë Grace Moretz). Miután a stricije egy alkalommal úgy ellátja a lány baját, hogy az kórházba kerül, Robert - mert profi gyilkológép ő, nem is akármilyen profi - meglátogatja a ruszki crew-t, és módszeresen elintézi őket. De mint tudjuk, mindig van egy nagyobb hal.

Antoine Fuqua rendezéseivel nem nagyon tudok mit kezdeneni. Tud ő, ha akar, erre kiváló példa a Training Day, de nekem még a Brooklyn's Finest is bejött a maga nyomasztó hangulatával. Ellenben például az Olympus Has Fallen már kevésbé ütötte meg a szintet, ahogyan jelen esetben a The Equalizer is.

Hiába Denzel Washington, a mindig határozott, profi, meggyőző, röviden: cool megjelenésével, még így 60 évesen is, még ő sem képes elvinni a hátán a filmet. Bár vitathatatlan tény, hogy nélküle egy sokkal szegényebb akciózást kaptunk volna, ide ő kellett és punktum. Az Equalizer legnagyobb hibája, hogy túlontúl hosszú, ám ezzel még nem is lenne különösebb probléma, de a megannyi felesleges adalék, az érthetetlenül elnyújtott jelenetek tesznek arról, hogy az a 132 perc ne egy röpkén elszálló, akció dús élményként rögzüljön, hanem egy már-már erőltetettbe hajló, idővel erős fészkelődést kiváltó időtöltés maradjon.


Ez volna a film első számú negatívuma, amelyhez még muszáj megjegyezni, hogy Robert McCall oké, hogy profi, de ennyire... Ennyire talán még Liam Neeson sem volt soha profi akciófilmes pályafutása során, és ez kissé hátulütője a filmnek, szinte már szuperhős jelleggel bír az ember. Ha az egyik jelenetben Denzel fogja magát, kiugrik a csukott ablakon, majd elrepül a város felett, kis túlzással, de nem lepődtem volna meg annyira.

Viszont öröm az ürömben, hogy azon jelenetek, amikor hősünk odacsap, hiába látunk irreális megmozdulásokat, mégis remekül megvannak komponálva, főleg a legelső akciója.

És igen, vannak piszkosul jól megkreált jelenetek, hébe-hóba feszültség is, no meg egy egyszerre vérprofi, kőkemény, ugyanakkor végtelenül szimpatikus Denzel Washington, az Equalizer lehetett volna ennél sokkal tömörebb, rövidebb. Így viszont marad egy végtelennek tűnő akciófilm, amely ugyan remekül játszik a sablonokkal, de egy egyszeri nézésnél nem ér meg többet.

6/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]