Szaftos szavak / Bad Words [2013]

A negyveséves Guy Trilby (Jason Bateman) nem kis közutálatnak örvend: az iskolás gyerekeknek rendezett betűzőversenyek egyik résztvevője, és ezt a gyerkőcök szülei nem találják éppen fair dolognak. De Guy talált egy kiskaput, hogy kora ellenére ne zárhassák ki, így aztán sorban nyeri a díjakat, még ha nem is mindig sportszerű az, amit csinál. A cél az Aranytoll Bajnokság, amelyet a tévé is közvetít, és bár Guy-t jóformán mindenki kiakarja csinálni, ő nem véletlenül adta erre a fejét.

Továbbá fontos szerepet játszik a történetben a róla cikket író újságírónő, Jenny (Kathryn Hahn), valamint az egyik versenyző, egy indiai kissrác, Chaitanya (Rohan Chand). Ők azok ugyanis, akik nem ítélik el Guyt, sőt, míg Jenny-vel néha kettyintenek, addig a kiscsávóval egy nagyon jó barátság alakul ki közöttük.

Főhősünk azonban a néző szemében nem mindig egy szimpatikus alak, és nálam valahol itt volt a Bad Words abszolút gyenge pontja: hiába tudtam, hogy Guy nem véletlenül ragaszkodik foggal-körömmel a győzelemhez, és hogy mire fel ez a nagy bunkó viselkedés a riválisokkal, illetve azok szüleivel szemben: volt, hogy jókat nevettem tahó dolgain, máskor viszont abszolút kizökkentett, így maximálisan sosem tudtam vele azonosulni, sajnos.


Ettől függetlenül Bateman még lubickol a szerepében, ahogyan a rendezői szék sem nyomta a seggét, mivel ő maga hozta kalap alá a filmet. Debütáló rendezésként (a sorozatepizódokat most ne nézzük) remek löket. A film pedig nagyon is hű a címéhez, tessék felkészülni, hogy trágár, alpári, mocskos szavakban nincs hiány. Guy egy meglehetősen obszcén figura, nem rejti véka alá a véleményét, és ha úgy van, tíz másodpercben úgy lealáz valakit, hogy az illető pislogni nem tud.

Alapvetően egy dramedy, amit látunk. Ugyan a humor nincs kiélezve a hangos kacaj szintjére, de működik a maga módján, míg a drámai szál a kisgyerekkel való barátkozásban, illetve Guy múltjában bontakozik ki, és ez nagyon betalál. Apropó, a Rohan Chand által megformált gyerek ugyan szimpatikus, de a színészi tehetségtől messze áll. Persze nem vártam Oscar-alakítást, de sokszor annyira gyengén alakított, hogy nem tudtam hova tenni. Kár érte.

Egy jó tanács, hogy ezt most tényleg ajánlott eredeti nyelven nézni, bár én mindig így teszek, de el tudom képzelni, hogy egy betűzőversenyes filmben milyen félrefordítások lehetnek; ha valaki szinkronosan látta, javítson ki, hátha működik úgy is. Kellemes kis darab, ami nem is hosszú, átlagos délutáni kikapcsolódásnak remek választás lehet a Bad Words. Bateman pedig rendezzen még filmeket.

7/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]