Fanboys - Rajongók háborúja [2009]

Mit tehet az a néhány elvetemült Star Wars rajongó fél évvel a Baljós Árnyak premierje előtt, ha egyik barátjuk rákos, és nem fogja megélni a premiert? Csakis egyetlen dolgot: útnak indulnak, átvágnak Amerikán, hogy a Lucas-birtokra betörve megszerezhessék a kópiát.

Szeretném leszögezni rögtön az elején, hogy bírom az alpári humort. Legyen az Apatow, Kevin Smith, sőt, szeretem az idióta poénokat is, mint például a 21-22 Jump Street-filmek, de a geek-humor sem áll messze tőlem. Ja, és Star Wars for a life! És a roadmovie is jöhet. Csak szólok, hogy nem ezért nem tudok túlzottan odalenni a Fanboys-ért, illetve annak szellemiségéért.

Most, hogy ezeket a sorokat írom, belegondolok, hogy nekem tulajdonképpen ezt a filmet illene szeretnem. Mindent tartalmaz, amiket az imént felsoroltam, de mégis félresiklott. Ennek egyik oka, hogy két-három poén kivételével, na meg a cameókat leszámítva még csak mosolyra sem késztetett, miközben minden második percben próbál vicces lenni. Igen, próbál, de olyan izzadságszagúan, hogy szinte érzed. Persze a cselekmény pörög, és nem unalmas egy percig sem, de közben folyamatosan futjuk a kötelező köröket: megkomolyodás, széthullott barátság, szerelmi szál, ésatöbbi. És a rákos vonal...

Hiába ez miatt indulnak el hőseink a nagy útra, de mégis egy teljesen felesleges adalék, hiszen az egész filmben csak akkor jut eszedbe, hogy egyikük rákos, amikor beszélnek róla: az elején és a végén. Ez sajnos a legfelszínesebben lett bemutatva.


A fekete levesről ennyit, jöjjön, amiért nézhető darab a film: például, hogy nem maradhat el az örök konfliktus: Star Wars vs. Star Trek. A kikacsintások is többnyire jól bele lettek illesztve, a folyamatos utalgatással a SW-filmekre, az idézgetések, mind a helyükön voltak. Ezért azt mondom, hogy szigorúan Csillagok háborúja rajongóknak ajánlott, hiszen rengeteg olyan elejtett mondatot hallhatunk, amit valószínűleg csak a fanok érthetnek. A cameók pedig egy külön bekezdést érdemelnének, de ha van, aki még nem látta, nem akarom lelőni. Annyit elárulok, hogy dúskálunk az ismerős arcokban, és mindenkin lehet valamennyit mosolyogni: kin többet, kin kevesebbet.

Hiába tiszteleg a Star Wars előtt, a végeredmény mégiscsak egy idióta tucatvígjáték, erőltetett poénok tömkelegével. Ha már fan-filmet akartak csinálni, akkor csinálhatták volna, mondjuk... jobban? Egynek azért elmegy.

6/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]