Mission: Impossible - Fantom protokoll / Mission: Impossible - Ghost Protocol [2011]

Miután Ethan Hunt csapatának oroszországi akciója balul sül el, a Kreml felrobban, az Impossible Mission Force-t pedig feloszlatják, lévén a kormány úgy véli, közük van egy globális terrorista összeesküvéshez. Az akciócsoport minden erejével azon van, hogy tisztára mossák nevüket, egy titokzatos újonccal, Brandt ügynökkel (Jeremy Renner) kiegészülve.

Az elmúlt évek egyik legdinamikusabb akciófilmje, a Mission: Impossible III. után az eddig animációs filmek terén ténykedő Brad Bird vezényelhette le a franchise negyedik darabját. Az igazat megvallva sokkal kevesebb rossz szóval sem tudnám illetni a Ghost Protocol-t, ha ez lenne a harmadik rész, de mivel 2006-ban Abrams egy veszettül pörgős mozit pakolt le az asztalra, így ennek tükrében a széria negyedik darabja valamivel döcögősebb élményt kínált.

Félreértés ne essék: a film jó. Szórakoztató, látványos, akciódús, ha kell, vicces is. Egész egyszerűen csak leül néha, s bár idővel mindig új erőre kap, nem sikerül magával rántania olyan szinten, hogy mondjuk a végéig képes legyél maradéktalanul élvezni. De nem Brad Bird hibája mindez, hiszen kiváló érzékkel vezérelte le a projektet, sokkal inkább a forgatókönyvért felelős arcokat kellene ütlegelni kicsit. Mint ahogyan a főgonosz semmilyen karaktere miatt is csak ők vonhatók felelősségre. Michael Nyqvist ugyan kiváló színész, de olyan keveset látjuk, egy annyira jellemtelen, igazi kétdimenziós figurát kellett megformálnia, hogy még ő sem tudta élettel megpumpálni. Pedig nincs is jobb egy profi gonosznál. Az autós finálé pedig kifejezetten nyögvenyelősre sikerült.


De most befejezem a rinyálást, és inkább leborulok minden más előtt. Az akciójelenetek ütnek. Mind a keményebb fajta, mind pedig ahol inkább a feszült légkörre összpontosítottak. Utóbbiból kiemelkedő a felhőkarcolós, ami tényleg nagyon pöpecre sikeredett. Dubai pedig elképesztően szépen van ábrázolva, többek közt ezért is volt érdemes moziban nézni anno.

Tom Cruise nyilván a kisujja körme alatti koszból kirázta Ethan Hunt karakterét, Simon Pegg pedig most sokkal több teret kapott, aminek én, mint Cornetto-rajongó nagyon tudtam örülni. Az aktuális jó csaj Paula Patton, aki nem színészkedik sokat, de hát hol érdekel ez minket, amikor valaki így tud kinézni? Jeremy Renner többnyire faarccal nyomta le a maga showját. Valahol durva, hogy ő igazából nem egy rossz színész, egyszerűen csak többnyire blockbuster-filmekbe hívják mostanában, ahol nem kell olyan mértékig megerőltetnie magát.

Szórakoztató film, szó se róla. Méltón illeszkedik a szériába, nem a legrosszabb darabja, de nem is a legjobb. Simán megfelel a modern akciófilmes követelményeknek is. Attól a néhány üresjárattól, a kicsit felemás finálétól, illetve a harmatgyenge főgonosztól eltekintve üdítő kikapcsolódás tud lenni.

7/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Top 10: Egyhelyszínes filmek

Stephen King: Az / It [1990]

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]