Félelmetes nap / Parkland [2013]

Az Egyesült Államok 35. elnöke, John Fitzgerald Kennedy 1963 november 22-én merénylet áldozata
lett, melyet több rejtély is körülleng. Oliver Stone a JFK című zseniális filmjében remekül felvázolta ezt. A Parkland ellenben nem a titkokra keresi a választ, csupán több szálon mutatja be a merényletet követő eseményeket. A végeredmény pedig maga a tömény érdektelenség.

Láthatjuk többek közt a Paul Giamatti által alakított Abraham Zaprudert, aki a gyilkosságot lefilmezte, talán még az ő szála a legérdekesebb mind közül. Természetesen maga Oswald is feltűnik, mint első számú gyanúsított, ebben a részben viszont inkább a testvérére koncentrálnak, hogyan próbálja feldolgozni a fivére ellen felhozott vádakat. Valamint a Parkland kórház, ahova az elnököt szállították, ahol ugye a hatóság beavatkozásával történtek érdekes dolgok, de ezt Stone annak idején remekül prezentálta.

A kivitelezés abszolút jellegtelen, felületes és szürke. Nincsenek igazán mély momentumok, bár az egész filmet belepi a gyász, de mégsem hatásosan. Mindenki szomorú, mindenki sír, maga alatt van. De ha mindenki szomorú, senki sem szomorú igazán. És itt megint csak a JFK-t tudom felhozni remek ellenpéldának, ahol léptek egy merészet: a civilek véleményei igenis megoszlottak Kennedy-ről, mint ahogy az nagy valószínűséggel a valóságban is történt.


A Parkland ellenben egy igazi amcsi zászlót lobogtató szösszenet arról, mennyire megviselt mindenkit az elnök halála, tömény melankóliával, kiapadhatatlan könnyzacskókkal. Paul Giamatti, Billy Bob Thornton, Zac Efron, Colin Hanks és Jackie Earle Haley tűnnek fel, mint ismerős arcok, alakításuk nem nevezhető rossznak, de nincs is köztük kiemelkedő, emlékezetes, ahogyan a film sem egy maradandó élmény.

Hiába első rendezés, valamint az ezzel járó tipikus hibák, például, hogy egy másfél órát nem tudnak tisztességesen kitölteni, még egyszer is nehezen csúszik le. Se csúcspont, se katarzis, és hiába tárja elénk egy meghatározó gyilkosság következményeit, még szomorkodni sem tudunk.

4/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]